Een must in het noorden van Madagaskar: de Red Tsingy

Last Updated on by Charlotte van de Sande

We zijn helemaal alleen wanneer we tussen de prachtige rode sculpturen lopen. Om ons heen enkel rood zand, rode rivieren en fascinerende rode vormen. En verder niets of niemand, ongelofelijk, zo’n mooi natuurreservaat en we zijn de enige!Red Tsingy


Maar eerst…

“Shit … ik ben de drone kwijt…” Ries komt lichtelijk in paniek naar de auto gelopen. Ik zit in de bestuurdersstoel en heb net een stuk gereden zodat Ries een filmpje van de auto door dit prachtige landschap kan maken. We zijn op weg naar de Red Tsingy, via een kronkelende zandweg tussen een groen en soms rood landschap. En nu is de drone dus neergestort…

“Oké en nu…?” vraag ik aarzelend. “ Ja dat weet ik ook niet…” zegt Ries. Hmm, langs de weg loopt de berm af in een steile helling, met daarnaast een diep ravijn. Ik kijk Ries wanhopig aan… “Heb je enige idee waar hij kan zijn en alsjeblieft zeg niet dat hij in het ravijn ligt?” Ries kijkt geconcentreerd naar zijn besturingsapp, zoekend naar een manier om te reconstrueren waar de drone gevallen is. Hij lijkt iets gevonden te hebben en dus gaan we op zoek.

Inwendig vloekend op die stomme drone (bijnaam Sparky), worstel ik me tussen het struikgewas heen. Na twee minuten zit ik al helemaal onder de schrammen van de dorens. Mijn god, we zitten in week één van onze vier maanden reizen en zijn nu dat stomme ding al kwijt, mooi is dat! Al spoorzoekend met enkel een puntje op de kaart waar de drone zou moeten liggen, dalen we langzaam de helling af. Onze benen trillen van de inspanning, het zweet loopt over mijn rug.

En dan… na een klein uur zoeken, zit Ries de gele drone liggen. Godzijdank! En de drone doet het gewoon nog ook. Moe maar opgelucht klauteren we de helling weer op en sjokken we naar de auto. Met de airco op volle toeren rijden we rustig door naar de Red Tsingy.Red Tsingy


Red Tsingy, rode rivieren en rood zand

Daar aangekomen parkeren we de auto op een nieuwe parkeerplaats. Kleine bordjes wijzen de weg naar een gloednieuwe trap met daaronder een perfect aangelegde track. Nou dit zijn we totaal niet gewend van Madagaskar… zijn we wel op de juiste plek? Maar inderdaad, we lopen naar beneden en zien de eerste sculpturen staan.

Op de bodem van een ravijn, omringd door groene bossen ligt het rode zand van de rode tsingy. De eerste sculpturen die we zien zijn relatief klein, maar via een met pad (aangeduid met zilveren stenen) lopen we telkens verder langs de randen van het ravijn. Soms moeten we stukken over een kleine rode modderstroompjes, een keer steken we een echte rode rivier over. En telkens zien we grotere en grotere sculpturen opdoemen.Red Tsingy

Red Tsingy is helemaal geen tsingy

Van veraf lijken de sculpturen op de kalkstenen torens die we gisteren in Ankarana National Park hebben gezien, maar als we dichterbij komen zijn ze toch wat anders. De rode tsingy zijn namelijk helemaal geen tsingy. Het is geen kalksteen dat we hier zien, maar opgedroogde modderstromen, of zoals de Malagasy dit noemen “Lavaka”. Lavaka is het resultaat van erosie, ontstaan doordat in heel Madagaskar enorme ontbossing plaatsvindt. Eigenlijk een hele treurige oorsprong dus. Momenteel is al 80% van het oorspronkelijke bos (en bijbehorend leven) gekapt.

Dit park is dus eigenlijk een prachtig resultaat met een trieste oorsprong, maar een bezoek aan het park (d.m.v. de toeganstickets) levert wel een positieve bijdragen aan de conservatie en bescherming van de natuur hier en scholing van rangers.

Ravijn

Na ongeveer een uur lopen we aan de andere kant de trap weer op, we hebben het eerste circuit gelopen. We halen de auto en rijden nog een stukje door, er zijn nog twee circuits, bij de laatste wordt een restaurant en mooie tuin gebouwd. Helaas begint onze tijd te dringen en besluiten we om het laatste stuk over te slaan. Wel nemen we nog een kijkje aan de bovenkant van het ravijn. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de verschillende Tsingy met daarachter groene bossen en bergen.

We stappen de auto in en kijken elkaar aan. Hoe kan het dat hier helemaal niemand anders is terwijl het zo een mooi en toegankelijk park is? Absoluut een aanrader!Tsingy Rouge


Alles dat je moet weten over de Red Tsingy in Madagaskar

Zoals ik al beschreef is men bezig nieuwe faciliteiten en tracks te bouwen rondom de Red Tsingy, het is nu al zeer goed te bereiken, maar zodra dit alles af is, is het denk ik een nog fijnere plek om te bezoeken. Zo zal er in de toekomst ook een camping inclusief douches zijn en gaat men gidsen trainen die meer kunnen vertellen over deze plek.

Goed om te weten is dat er meerdere Tsingy zijn die je kan bezoeken. De eerste parkeerplaats waar wij begonnen is slechts een deel van het park. Hier kun je een circuit lopen van ongeveer een uur, daarna kun je iets verder rijden om naar de andere circuits te gaan. Ook zijn er meerdere uitzichtpunten vanaf waar je een mooi beeld van het ravijn krijgt.Red Tsingy

Waar ligt de Red Tsingy en hoe kom je hier?

Op ongeveer 45 kilometer vanaf Diego-Suarez (Antisarana) en 45 kilometer vanaf Ankarana National Park is dit de perfecte tussenstop voor een reisdag tussen deze twee plekken. Je bereikt de ingang van het park door enkele kilometers ten noorden van het dorpje Sadjoavato de weg af te slaan en onder een grote poort door te rijden. Op de poort staat “Rouge Tsingy”.

Na een paar honderd meter kom je bij een kleine gate waar je je toegangskaartje koopt. Vervolgens is het nog 20 kilometer (30 minuten) over een zandweg (kleine stukken zijn geasfalteerd) die grappig genoeg beter is dan de RN6 (die zit namelijk vól met gaten).

Tip: Vanaf de zandweg die naar de Red Tsingy leidt, heb je een mooi uitzicht op de Indische Oceaan. Leuk om even te stoppen voor wat foto’s. Tsingy Rouge

 

Ga je met een gids en hoe lang heb je nodig voor de Red Tsingy?

Momenteel zijn er geen gidsen in de Red Tsingy. Het is een makkelijke route dus je zult absoluut niet verdwalen. In de toekomst zullen er wel gidsen komen, wellicht gaat men het gebruik van een gids dan zelfs verplicht stellen.

In twee tot drie uur heb je het hele park gezien. Er zijn overigens meerdere plekken in het park waar je kunt picknicken. Houd er rekening mee dat er (nog) geen restaurants in het reservaat zijn.

Wat kost een bezoek aan de Red Tsingy?

Je hebt een toegangskaartje nodig. Dat kost 10.000 Ar per persoon. In totaal koste ons bezoek dus 20.000 Ar, omgerekend €5,00.

Tip: de Red Tsingy schijnt het mooiste te zijn net na zonsopgang (07.00 uur) of net voor zonsondergang (16.00 uur).


Travel Blogs MadagascarKlik hier voor al mijn blogs over Madagaskar


Like this post? Pin it!All you need to know about the Red Tsingy in Northern Madagascar


Andere blogs over Madagaskar

Diary: het Annapurna Circuit, onze hoogste hike ooit (5416 meter!)
Reisgids: Vijf dagen in Cappadocië, Turkije

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.