Alles wat je moet weten over de Japan Rail Pass!

Last Updated on by Charlotte van de Sande

In Japan deden we bijna alles per trein. Echter Japanse treinen zijn best prijzig. Gelukkig is er voor toeristen de optie om een JR Pass (Japan Rail Pass) aan te schaffen, waarmee je veel goedkoper reist. In deze blog vertel ik alles wat je moet weten over de JR Pass.


Alles dat je moet weten over de Japan Rail Pass!

Een van de leukste dingen aan reizen in Japan vind ik de treinen. Japan heeft een geweldig spoornetwerk met super snelle treinen die áltijd op tijd rijden. NS eat you heart out, de Japanners weten pas echt wat openbaar treinvervoer betekent! Bijna overal kun je per trein naar toe, zelfs de kleinste gehuchten hebben een station. Die treinen, zijn altijd spic en span schoon. We hebben in Kyoto een keer gezien, hoe bij aankomst van de trein, een heel leger schoonmakers in slechts drie minuten tijd, de hele trein grondig reinigden. Hierbij werden zelfs de stoelen in de juiste rijrichting gezet, een top uitvinding (probeer maar eens, je kunt de stoelen in een Japanse trein gewoon ronddraaien)! Het reizen in deze snelle, stille treinen is echt een fijne ervaring. Meestal zat ik in alle rust lekker te lezen, een filmpje te kijken of een blog te schrijven.

Wat is de JR Pass?

Reizen per trein is echter duur in Japan. Voor een enkele reis van Tokyo naar Kyoto, slechts 2 uur, betaal je minimaal 13.080 Yen, omgerekend ruim €100. Gelukkig voor toeristen* hebben de Japanners de JR Pass bedacht. Met een JR Pass kun je voor een bepaalde periode, onbeperkt met de trein door Japan reizen. Het is dus een tijdelijk treinabonnement. Super handig, en het scheelt een hoop geld. Afhankelijk van je verblijfsduur in Japan kun je verschillende kaarten kopen. Je hebt keuze uit een pas voor 7 dagen, 14 dagen of 21 dagen.

Wat kun je wel en wat kun je niet met de JR Pass?

Wel

  • Onbeperkt kilometers maken door Japan
  • Zitplaatsen reserveren
  • Gebruik maken van hogesnelheidstreinen
  • Gebruik maken van de veerboot Hiroshima-Miyajima

Niet

  • Gebruik maken van de Nozomi of Mizuho treinen
  • Gebruik maken van ander ov (bussen of metro)
  • Langer dan 21 dagen reizen
  • Je pas tijdelijk pauzeren

JR Pass


Hoe koop je een JR Pass?

De JR Pass kun je niet ín Japan kopen, maar moet je voor vertrek gekocht hebben. Doe dit echter maximaal 90 dagen voor je hem wil gebruiken. Na het bestellen, krijg je namelijk een voucher die je binnen 90 dagen moet activeren in Japan zelf. Deze voucher kun je via verschillende websites (bijvoorbeeld op JRPass.com) of bij je reisbureau kopen. Wij kochten onze passen bij To Japan, een Japanse reisbureau dat gecertificeerd is om de JR Pass te verkopen.

Bij aankomst in Japan, op het vliegveld of in een van de grotere stations, kies je de startdatum van je JR Pass en wissel je het voucher in voor de échte pas. Dit kan bij een van JR Pass kantoortjes (hier vind een overzicht van alle locaties). Bij ons stond er best een lange rij, houd hier dus rekening mee wanneer je haast hebt. Je JR Pass is een papieren boekje en is niet digitaal te verkrijgen. Meteen nadat je de JR Pass hebt, kun je treintickets krijgen. Om te reizen, heb je dus ook een treinkaartje nodig, niet alleen je JR Pass. Om het perron op te komen, moet je in de aparte rij langs de spoorwegbeambte die je via een hek het perron op laat (andere reizigers gaan via normale poortjes). Tijdens het reizen, moet je altijd je JR Pass bij je hebben. Raak hem dus niet kwijt, dat is een duur grapje.

Wat kost de JR Pass?

Je hebt drie verschillende JR Passes; voor 7, 14 of 21 dagen. De prijzen zijn: 7 dagen – €220 | 14 dagen – €351 | 21 dagen – €448 (oktober 2018). Houd hierbij rekening met eventuele verzendkosten. Dit klinkt duur, maar wanneer je veel per trein reist, is dit goedkoper dan losse tickets.

Benieuwd wat wij in totaal spendeerden tijdens 20 dagen in Japan? Hier vind je een overzicht met al onze kosten.

Hoe reserveer je treintickets met de JR Pass?

Het is niet noodzakelijk om treintickets te reserveren, maar aangezien dit gratis is, deden wij dit best vaak. Op die manier ben je namelijk altijd verzekerd van een plek! Reserveren doe je door naar het station te gaan en bij de balie kaartjes te bestellen en je pas te laten zien. Van te voren zochten wij via Hyperdia.com uit voor welke route en tijd we tickets wilden reserveren.

Je kunt tot een maand vooruit kaartjes reserveren. Wij zaten in hoogseizoen in Japan en reserveerden meestal tickets een dag van tevoren. Slechts één keer was er geen plek meer in de trein die we wilden nemen en daarom hebben we een trein later gereserveerd.


Is de JR Pass de moeite waard?

Ben jij benieuwd of de aanschaf van de JR Pass de moeite waard is, of dat je beter losse treintickets kunt kopen? Dan heb ik goed nieuws! Op deze website vind je een tool waarmee je je toekomstige reizen kunt invoeren, waarna er wordt berekend wat goedkoper is: losse tickets kopen of een JR Pass.

Voor ons was de JR Pass meer dan de moeite waard. Omdat we 20 dagen in Japan waren, kozen we voor de 14 daagse pas. Op het vliegveld haalden we meteen onze JR Pass op, waarbij we ervoor kozen hem pas vier dagen later te laten activeren. Dit kwam voor ons perfect uit omdat we toen ook vertrokken uit Tokyo. We reisden met de JR Pass heel Japan door. Benieuwd naar onze route? Die vind je hier.


*Je kunt een JR Pass kopen wanneer je een toeristenvisum hebt voor maximaal 90 dagen. Indien je een ander visum hebt, bijvoorbeeld een studentenvisum, dan is het niet mogelijk een JR Pass te kopen. Ook voor inwoners van Japan is het niet mogelijk de JR Pass aan te schaffen.


Klik hier voor al mijn blogs over Japan


Like this post? Pin it!

Everything you need to know about the Japan Rail Pass


Al mijn blogs over Japan

Reisgids Guatemala: alles dat je moet weten over Antigua
Diary: op Schiphol onderweg naar...

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.