Alles dat je moet weten over de vulkanen Acatenango & Fuego in Guatemala!

Last Updated on by Charlotte van de Sande

Guatemala staat bekend om zijn vele vulkanen. Onlangs beklommen wij een van deze vulkanen, een geweldige ervaring. In deze blog vertel ik je alles dat je moet weten over het beklimmen van de vulkaan Acatenango!


Hoe beklim je de Acatenango of Fuego vulkanen in Guatemala?

Acatenango is een van de hoogste vulkanen van Centraal Amerika, bijna 4000 meter hoog. Het is een actieve vulkaan, maar de laatste uitbarsting was in 1972. Vlak naast de Acatenango, staat de vulkaan Fuego, letterlijk vertaald de vuurvulkaan. Deze is een stuk actiever en hij spuwt om de 20 minuten, as, gesteente en lava. Beide vulkanen liggen vlakbij Antigua, en zijn populair om te beklimmen.

Ben jij benieuwd hoe wij het vonden om de Acatenango en de Fuego vulkanen te beklimmen?
Hier lees je alles over deze ervaring.

All you need to know about climbing the Acatenango and Fuego Volcanoes

Antigua als uitvalsbasis voor een vulkaanbeklimming

Antigua is een goede uitvalsbasis voor een hike naar een van de omliggende vulkanen. Je kunt in de stad op verschillende plekken een hike boeken. Meestal is dit enkele dagen voor je hike nog prima te doen, er is vaak nog genoeg plek en op deze manier kun je het weer een beetje afwachten. Het is namelijk wel belangrijk dat je met goed weer de hikes gaat doen. Enerzijds omdat je anders door bewolking of regen, niet veel zult zien, anderzijds omdat het ook gevaarlijk kan zijn de steile vulkaan te beklimmen met slecht weer.

Waar boek je een vulkaanhik?

We hebben best een tijdje getwijfeld over het bedrijf waar we deze vulkaantrekking zouden boeken. Uiteindelijk zijn we heel blij geweest dat we geboekt hebben bij Wicho en Charlie’s (deze blog is niet gesponsord). Hieronder informatie over de verschillende organisaties waarbij je kunt boeken.

Lokale touroperators €

Op elke straathoek zit wel een boekingskantoortje waar je een twee daagse trekking kunt boeken. Normaal probeer ik zoveel mogelijk bij een lokaal bedrijf te boeken, dan gaat het geld ook echt naar de lokale bevolking. Echter hoorden en lazen we over de treks bij deze lokale touroperators iets te veel slechte dingen. Tenten die lekken, kapot zijn of midden in de nacht wegwaaien, vieze slaapzakken en nauwelijks eten. Dat klonk niet heel erg aantrekkelijk, en de keuze was al snel gemaakt.

Kosten voor een trek bij een lokale touroperator liggen tussen de €30 en €40 per persoon.

Old Town Outfitters€€€€

Over Old Town Outfitters hebben we goede verhalen gehoord. We lazen online best veel blogs over Old Town Outfitters, en waren lang in de veronderstelling dat dit een van de weinige bedrijven was die een veilige en goede optie aanbood wat betreft het beklimmen van de Acatenango vulkaan. We spraken een aantal mensen die over dit bedrijf heel enthousiast waren. Echter wij vonden de prijs te hoog en toen we uiteindelijk van een alternatief hoorden, besloten we daar voor te gaan.

Kosten voor een trek bij Old Town Outfitters liggen (afhankelijk van het aantal deelnemers) tussen de €110 en de €150 per persoon. Hier komt nog bij dat je je tenten en gear zelf moet dragen, maar je kunt voor €20 per persoon per dag, een drager inhuren.

Wicho and Charlie’s €€

Van stiefbroer Sander, hoorden we goede verhalen over Wicho and Charlie’s. Hij had hier vorig jaar de Acatenango hike meegedaan en vertelde dat de tenten goed waren, het eten meer dan voldoende en de mensen zelf leuk. Op zijn aanraden zijn we langs hun kantoor te gaan (dat tevens een hostel is), en na een half uurtje kletsen besloten we hier te boeken.

De hike hier is iets duurder dan bij de touroperators op straat, maar dat vonden wij meer dan de moeite waard. Tijdens de hike, kregen we meer dan genoeg te eten (ook opties voor vegetarisch, vegan en notenallergie), de tenten waar we in sliepen waren groot, en stevig. De gidsen die we bij ons hadden, waren ervaren, maar wel behoorlijk jong. Dit laatste is iets waar we even aan moesten wennen, het voelt gek om jongens van 16 te vertrouwen met een moeilijke hike zoals de Fuego, maar achteraf ging dit prima. Dit is iets dat blijkbaar bij alle bedrijven het geval is hoorden we van andere reizigers.

Onze groep was best groot, 30 mensen met 4 gidsen, tijdens het hiken splitsten we ons op in twee groepen en dat was vanwege het tempo wel prettig. In hoogseizoen is een dergelijke grote van groep normaal, in laagseizoen heb je vaak met kleinere groepen te maken.

We betaalden Q400, €46, per persoon. Hierin zat al het eten, de gidsen, vervoer en een aantal basis kleding stukken (muts, sjaal, jas en handschoenen).

Tenslotte is er ook het bedrijf OX expeditions. We horen hier wisselende verhalen over, en hebben zelf verder geen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden met hen deze hike te gaan doen.

All you need to know about climbing the Acatenango and Fuego Volcanoes

Zijn er nog extra kosten?

Houd er rekening mee dat je toegang tot het park moet betalen. Dit is Q50 per persoon, omgerekend ongeveer €5,50. Mocht je bepaalde hike spullen zelf niet hebben, kun je deze vaak bij je touroperator huren. Wij huurden bijvoorbeeld een trekking stok (Q40) en Ries huurde een dikke trui, muts en sjaal (Q40). Ook kun je schoenen, kleding, lampjes etc allemaal huren. Ries betaalde voor de extra tocht naar de Fuego vulkaan Q200, €23. Tenslotte hebben wij de gidsen na afloop een fooi gegeven.


Ga je voor een eendaagse of tweedaagse vulkaan hike?

Het is ook mogelijk de Acatenango in een dag te hiken. Je blijft dan niet slapen op de top, en zult geen zonsondergang of opgang meemaken. Bij sommige bedrijven is het iets goedkoper om de eendaagse hike te doen.

We hebben niemand gesproken die de eendaagse hike heeft gedaan, maar voor ons was de keuze heel snel gemaakt. Ik vond het kamperen op de vulkaan heel speciaal. Daarbij is het echt de moeite waard om ‘s nachts op de Acatenango te zijn omdat je dan de Fuego veel beter ziet spuwen. Overdag is de rode lava niet zichtbaar, enkel wanneer het donker is.


Welke andere vulkanen beklim je in de omgeving van Antigua?

Het is ook mogelijk de Pacaya vulkaan te beklimmen. Dit is een eendaagse hike, maar in de toekomst zullen er ook tweedaagse hikes zijn waarbij je op de vulkaan blijft slapen. Tenslotte is het mogelijk de Tajumulco vulkaan te beklimmen. Deze ligt in de buurt van Xela, ongeveer drie uur rijden bij Antigua vandaan en is met zijn 4220meter, de hoogste berg in centraal Amerika.


Paklijst voor een vulkaanbeklimming in Guatemala!

Wat pak je in voor een meerdaagse vulkaantocht in Guatemala? Vooral heel veel laagjes! ‘s Avonds koelt het enorm af en heb je dus echt heel veel verschillende laagjes nodig om warm te blijven. Daarnaast is het meenemen van 4 liter water essentieel en mag een zaklampje (en het handigste is een hoofdlampje) niet ontbreken.

Het grootste gedeelte van je spullen kun je huren in Antigua. Wij hebben echter bijna alles zelf meegenomen. Houd er rekening mee, dat je zelf je eten en eetgerei zult meedragen, hier moet dus wel nog ruimte voor zijn in je tas. Hierbij een lijst van wat er in onze rugzak zat tijdens deze hike:

 • 2 paar dikke sokken
 • goede wandelschoenen
 • lange sportbroek
 • korte sportbroek
 • thermobroek
 • ondergoed
 • eventueel extra snoep
 • 4 L water

 • trui
 • thermoshirt
 • shirt met lange mouwen
 • 2 sportshirts
 • dikke winterjas
 • toiletspullen
 • toiletpapier

 • pet
 • muts
 • sjaal
 • handschoenen
 • optioneel: extra kussen
 • zaklamp / hoofdlamp
 • zonnebril
 • camera / go pro / drone


Is het beklimmen van de Acatenango vulkaan zwaar?

Het is zeker geen kleine makkelijke hike die je doet, maar aan de andere kant, ben je in een goede conditie en vind je hiken leuk, dan is deze vulkaan prima te doen. We hiken zelf best veel, maar waren door alle horrorverhalen best een beetje bang gemaakt. Dit zou een gruwelijk zware hike worden en we zouden echt gaan afzien. Nou dat viel best mee. Tot aan het basecamp loop je ongeveer 4 uur met heel regelmatig een pauze. De weg is stijl, en vooral tijdens het eerste gedeelte zak je veel weg, maar je hebt genoeg tijd om op adem te komen met elke 20 tot 30 minuten een paar minuten rust.

Vanaf basecamp naar de top vond ik wel wat lastiger. Je zit ondertussen op een behoorlijke hoogte, en dat merkte ik zelf goed. Ik had geen last van hoogteziekte, maar werd wel lichter in mijn hoofd, soms duizelig en had met vlagen hoofdpijn. Het duurt ongeveer een uurtje om naar de top te lopen. Daar aangekomen waaide het bij ons ontzettend hard, maar dit is niet altijd het geval. De afdeling deden we in het donker, soms wel even spannend.

Lees hier de diary blog over het beklimmen van de Acatenango en de Fuego.

En wat was Ries zijn ervaring met het beklimmen van de Fuego vulkaan?

Ries liep nog een extra vulkaan, de Fuego. Hierbij vertrek je rond 16.00 vanaf basecamp, loop je eerst een deel van Acatenango omlaag, en dan in een rechte lijn stijl omhoog Fuego op. Dit duurt ongeveer 2,5 uur. Na een klein uur foto’s maken en op uitbarstingen wachten, begin je in het donker aan de terugtocht naar basecamp, nogmaals 2,5 uur.

Dit is echt een hele zware hike. Ries heeft een goede conditie, sport gemiddeld vijf keer per week en heeft in het verleden marathons en andere zware runs gedaan. Hij vond dit een van de zwaarste dingen die hij ooit gedaan heeft. Daarbij is het beklimmen van de Fuego niet zonder risico. Dit is de vulkaan die elke 20 minuten uitbarst en die in juni nog voor vele doden gezorgd heeft. Aan de andere kant, is het spectaculair om over een rommelende vulkaan te lopen, en vlak boven je telkens uitbarstingen te zien.

All you need to know about climbing the Acatenango and Fuego Volcanoes


Ik ben benieuwd hoe jij deze tocht hebt ervaren of gaat ervaren! Heb je tips voor andere lezers over deze trek? Laat het even weten via een reactie! En mocht je vragen hebben, stuur ons even een berichtje of laat een reactie achter.


Blogs on Guatemala

Al mijn andere blogs over Guatemala.


Like this post? Pin it!

All you need to know about climbing the Acatenango and Fuego Volcanoes


Andere blogs over Guatemala

Budgettips: hoe duur is een reis door Guatemala?
Diary: de hike naar actieve vulkaan Acatenango in Guatemala

11 Comments

 1. by Fleur on 13 november 2018  19:39 Beantwoorden

  Hey! Ik ben van plan dit in februari ook te doen. Ik vraag me alleen 1 ding af, hoe doe je het met je dagelijkse backpack? Laat je deze bij het hostel of moet je deze ook meesjouwen? 😅

  • by Charlotte van de Sande on 13 november 2018  21:47 Beantwoorden

   Hi Fleur! Wat een leuk vooruitzicht! Wij konden onze grote backpacks bij Wicho en Charlie’s stallen, dus dat gedaan. Ze hadden er ook kluisjes. Geniet ervan en laat het me weten als je nog meer vragen hebt!

 2. by Carien on 1 december 2018  15:59 Beantwoorden

  Wij hebben vorige week tickets geboekt en gaan in juli 3,5 naar Guatemala & Belize. Het is erg leuk om je blogs te lezen, bedankt voor alle info :)

  • by Charlotte van de Sande on 1 december 2018  17:00 Beantwoorden

   Hi Carien! Wat een ontzettend leuk bericht! En een heerlijk vooruitzicht joh! Over Belize komen binnenkort ook een aantal blogs online. Laat het even weten hoor, als je van te voren of tijdens jullie reis vragen hebben! Liefs

 3. by Bjorn Leppens on 19 maart 2019  10:52 Beantwoorden

  Hi, wat een leuke site heb je met veel info! Echt top! Heb wel een vraagje. Voor de vulkaan te beklimmen kan je daar een uitrusting huren, is het dus niet nodig dat ik een dikke winterjas en dergelijke zelf meeneem? Tis maar om niet te veel moeten meesleuren de ganse reis. Of aan te raden bepaalde dingen van hier mee te nemen? Grtjs

  • by Charlotte van de Sande on 19 maart 2019  11:04 Beantwoorden

   Hi Björn! Wat een leuk bericht en mooie complimenten! Nee hoor, winterjas en broeken, wanten, sjaals enz kun je gewoon daar huren!!! Dus hoef je allemaal niet mee te nemen!

   • by Bjorn Leppens on 19 maart 2019  18:06 Beantwoorden

    Dankjewel voor de info. Tis de eerste keer dat ik zoiets ga doen, daarom wist niet goed wat allemaal meenemen. Heb vooral Azië al ontdekt en daar is meestal een short en tshirt voldoende 🙂 Kijk er al zo naar uit!

    • by Charlotte van de Sande on 19 maart 2019  18:10 Beantwoorden

     Niets te danken! Ja snap ik, zou wel als ik jou was een trui meenemen, ook al kan je alles huren, toch wel fijn om zelf een trui te hebben ;-)! Geniet ervan, het gaat vast een heerlijke reis worden!

     • by Bjorn Leppens on 20 maart 2019  23:05

      Beetje warme kleding meenemen ben ik wel van plan ja, nog 1 vraagje 🙂 backpack kan je achter laten maar wat raad je aan van rugzak mee te nemen voor de beklimming, een 30l of iets dergelijks...?

     • by Charlotte van de Sande on 21 maart 2019  07:40

      Ja zoiets, iets waar ook lekker veel water in kan want dat draag je zelf. Ik had volgens mij een 40 l tas bij me

 4. by Bjorn Leppens on 21 maart 2019  09:17 Beantwoorden

  Super, dankjewel! Ga de komende dagen je posts over Belize ook is doornemen, zou graag aan het strand mijn vakantie willen afsluiten 🙂

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.