Reisgids Lake Naivasha, Hells Gate en Mt Longonot.

Op slechts twee uur afstand van het drukke stadsleven in Nairobi vind je het mooie meer Lake Naivasha. Maar dit meer is niet de enige reden waarom je absoluut een uitstapje naar deze regio moet maken. In deze reisgids vertel ik je precies wat je kunt doen in de omgeving van Lake Naivasha!

Lake Naivasha is een groot meer ten noordwesten van Nariobi, midden in de Great Rift Valley. De Great Rift Valley is een serie van lange breuken die van Libanon tot Mozambique loopt, langs de gehele lijn bevinden zich meren en vulkanen, sommigen actief. In Kenia loopt de Great Rift Valley van het noordelijke Lake Turkana tot net ten zuiden van Lake Naivasha.Lake Naivasha


Hoeveel dagen trek je uit voor Lake Naivasha?

Lake Naivasha dankt zijn naam aan de plotselinge stormen die hier voorkomen, Nai’posha (in de lokale Maasai taal) betekent namelijk ruw water. Gelukkig maakten wij zo’n storm enkel in milde vorm mee op onze laatste avond, de overige vijf dagen in de omgeving van Lake Naivasha was het weer goed. Vijf dagen klinkt overigens behoorlijk lang, maar er is hier zoveel te doen (en soms ook niet te doen, lekker uitrusten bij het meer is ook fijn!) dat we hier ook makkelijk een week hadden kunnen blijven. Heb jij niet zoveel tijd, dan kun je in twee dagen ook al een deel van de hoogtepunten van Lake Naivasha zien.


Wat voor activiteiten doe je in de omgeving van Lake Naivasha?

1. Boottocht over het meer!

Lake Naivasha is een mooi meer vol met vogels en nijlpaarden. Een aanrader is een boottochtje over het meer. Hoogstwaarschijnlijk spot je nijlpaarden, reigers, pelikanen en tientallen andere vogels. Met een beetje geluk zie je zelfs een verdwaalde flamingo. Deze beesten kwamen vroeger in Lake Naivasha voor maar door de stijging van de waterspiegel zijn ze gemigreerd naar buurmeren zoals Lake Nakuru en Lake Baringo.

De meeste hotels bieden boottochtjes aan, wij boekten een boottocht bij Camp Carnelley’s en betaalden 3500 KES per uur. In de boot passen zeven mensen en krijg je de boot helemaal vol dan betaal je dus 500 KES (5 USD) per persoon.Lake Naivasha

2. Fietsen en Hiken in Hells Gate National Park

Hells Gate National Park is een van de weinige nationale parken in Kenia waar je vrij kunt rondlopen en fietsen. Doordat er geen olifanten, leeuwen of luipaarden voorkomen, is het park veilig om je zonder ranger, gids en auto door het park te bewegen. Wij besloten om samen met onze Canadese vrienden Carlann en Erin een fietstocht te maken gevolgd door een hike door de canyons in het park.

De fietstocht loopt via stoffige wegen in ongeveer 8 kilometer naar de canyon toe. Onderweg zie je zebra’s, giraffen, bufallo’s, empala’s en zwijntjes, met op de achtergrond gele en oranje rotsen. In de canyon zijn drie verschillende hikes die je kunt doen, kort, medium en lang. Wij deden de medium versie en een klein stukje van de lange, die laatste is echter slecht onderhouden en geen aanrader. Je loopt door een diepe kloof waarbij je soms omhoog moet klauteren met touwen of door gladde riviertjes loopt. Dit klinkt moeilijker* dan het is en in twee uur heb je de medium walk makkelijk gedaan!Hell gates National Park

Hell’s Gate is een mooi park, echter viel het ons na ons geweldige bezoek aan Maasai Mara en de prachtige canyons die we in Madagaskar hadden gezien, een klein beetje tegen. Neem genoeg water, zonnebrandcreme en eventueel een buf mee die je voor je mond kan doen tegen al het stof.

Parkentree is: 26 USD per persoon
Entree voor de fietsen: 215 KES (2,15 USD) per fiets

Tip1: een fiets op twee kilometer vanaf de Elsa Gate naar Hells Gate National Park is goedkoper dan een fiets bij je accommodatie huren. Check de fietsen wel goed voor je wegrijdt, ze zijn lang niet allemaal in goede staat. We betaalden per fiets 600 KES (6USD).

Tip2: Zowel de fietstocht als de hike in de canyon zijn prima zonder gids te doen. Een gids tijdens de hike is ook niet verplicht. Wij volgden gewoon de stroom andere bezoekers en konden zo prima de medium hike doen*. Wil je toch met een gids hiken? Weet dan dat je over de prijs kunt onderhandelen.

* Helaas zijn er kortgeleden nog toeristen en hun gids overvallen door slechtweer en verdronken in de canyon. Pas goed op, wanneer het begint te regenen kan de canyon erg snel volstromen. Het is op dat moment een zeer gevaarlijke plek. Hells Gate National ParkHells Gate National Park

3. Een vulkaan beklimmen: Mount Longonot

De hike naar Mount Longonot was echt een gave ervaring! Een vulkaan beklimmen en dan rond de hele krater lopen! De weg naar boven is stijl, maar prima te doen. Onderweg zie je voetsporen van aapjes en kijk je achterom dan zie je een steeds mooier uitzicht op Lake Naivasha. Eenmaal boven, kijk je de diepe krater van de vulkaan in. Deze is volledig gevuld met bomen, een grote groene deken onder je. Het is niet aan te raden de krater in te gaan, er schijnen tientallen giftige slangsoorten te zitten.

Vervolgens kun je (en dat kunnen we absoluut aanraden) in ongeveer drie uur (7,2 km), de hele krater rondlopen. Hier komt flink wat klauterwerk bij kijken en je zult helemaal onder het stof zitten, maar het is het meer dan waard! Vanaf het hoogste punt (2560 meter) kijk je uit over Lake Naivasha, je ziet Hells Gate National Park liggen en de rest van de Great Rift Valley.Mount Longonot

Parkentree: 26 USD per persoon

Wij kwamen vanaf Camp Carnelley’s met een taxi. Deze kostte 2000 KES (20 USD) voor vier personen (500 KES per persoon) enkele reis. Met openbaar vervoer (een matatu) kun je tot aan het dorpje Longonot komen, vanaf daar is het nog drie kilometer lopen naar de parkentree.

Tip: deze hike is prima te doen zonder gids. Er is slechts één pad dat naar boven loopt. Ben je boven aan de krater, loop dan tegen de klok in. Dit maakt de afdalingen die je soms moet maken net iets makkelijker.Mount Longonot

4. Loop rond tussen de wilde dieren op Crescent Island

In Lake Naivasha, ligt een klein privé eiland, waar een natuurreservaat van gemaakt is, Crescent Island. Je vindt hier wilde dieren zoals zebra’s, giraffen, impala’s en met heel veel geluk een luipaard. Toegang is 30 USD per persoon. Wij bezochten dit park niet.

5. Bezoek Crater Lake Game Sanctuary

Ook dit is een vulkaan, waarbij in de krater zich een groot meer bevindt. Rondom de vulkaan vind je onder andere giraffen, zebra’s, 150 verschillende soorten vogels en andere dieren. We hebben dit park niet bezocht omdat we dezelfde dieren in Hells Gate National Park zagen.

6. Beklim Mount Suswa/Susua

Vanaf Lake Naivasha is het ook mogelijk om naar Mount Suswa te gaan, een grote vulkaan waar nauwelijks toeristen komen. Je loopt in een kleine drie uur naar de top van de krater, waarvandaan je deze in acht uur rondloopt. Bezoek je Mount Suswa, dan zul je hier ook overnachten, kamperen op een vlak stukje gras.

Deze tocht is niet aan te raden zonder gids, regel dus van tevoren een lokale Maasai gids die deze tweedaagse tocht met je maakt. Voor meer informatie kijk hier.


Waar slaap je in Lake Naivasha?

De meeste accommodaties bij Lake Naivasha liggen aan de zuidkant van het meer. De stad Naivasha, ligt iets ten oosten van het meer, niet aan het meer zelf. Wij sliepen twee nachten in de stad alvorens nog drie nachten aan het meer te slapen. Dat laatste is een stuk leuker, maar met openbaar vervoer (een matatu) ben je vanuit de stad ook relatief snel bij het meer of bij een van de andere activiteiten hier.

Lake Naivasha is geen makkelijke bestemming voor budget reizigers of backpackers. Er zijn nauwelijks budgetaccommodaties en de meeste restaurants zijn ook niet al te goedkoop. Blijf je in Naivasha Town, dan zijn er wel meerdere budget accommodaties aanwezig, maar zul je een matatu moeten nemen om bij het meer te komen. Hieronder enkele plekken die wij aanraden!

Camp Carnelley’s €

Lake Naivasha

Dit is de camping waar wij sliepen. Er zijn dorms, budget kamers en luxe cottages. Het camp ligt aan het water. Het bijbehorende restaurant is goed maar erg prijzig. Vanaf 30USD voor 2 personen in een budgetkamer.

Boek nu

Fisherman Camp €

fishermans camp

Deze camping ligt naast Camp Carnelleys en heeft nog nét iets goedkopere kamers. Ook hier kun je kamperen. Er is een restaurant aanwezig dat goedkoper is dan dat van Camp Carnelleys. Vanaf 20 USD per nacht voor 2 pers.

Boek nu

Crescent Camp €€€

crescent camp

Crescent Camp is een luxe hotel met mooi cottages maar je kunt hier ook met je eigen spullen kamperen. Het ligt dichtbij Naivasha stad én bij Crescent Island. Vanaf €190 per nacht voor 2 pers voor een luxe cottage.

Boek nu

Eten in en rondom Lake Naivasha

Het restaurant bij Camp Carnelley’s is erg goed, maar wel relatief prijzig. Bij Fisherman Camp is het eten ook lekker, stukken goedkoper maar de bediening laat het wel wat afweten (lange wachttijden). Het eten bij Matteo’s Italian Restaurant schijnt ook erg goed te zijn.

In de stad Naivasha zit een groot winkelcentrum met o.a. een Tuskys supermarkt en een Java Coffee House (de Starbucks van Oost-Afrika). Hier aten we een avond lekkere burrito’s.


Hoe kom je in Lake Naivasha?

Lake Naivasha ligt op 94 Km en slechts 2 uur rijden van Nairobi af. Doordat het zo dichtbij de hoofdstad van Kenia ligt, is het de ultieme weekend getaway. Wil je de drukte vermijden, ga dan bij voorkeur door de week en niet in het weekend. Er gaan rechtstreekse matatu’s vanaf Nairobi naar Naivasha (400 KES per persoon).

Van of naar Maasai Mara

Wij reisden vanaf Maasai Mara naar Lake Naivasha met openbaar vervoer. Eerst per gedeelde taxi naar de stad Narok (500 KES), waar je overstapt op een matatu (500 KES per persoon, men zal proberen je voor bagage te laten betalen maar daar kun je prima over onderhandelen) die je rechtstreeks naar de stad Naivasha brengt.

Mount LongonotVanaf Naivasha

Taxi: Een taxi naar de meeste accommodaties in Naivasha kost 1500 KES (15 USD), al is het prima mogelijk om hierover te onderhandelen.

Matatu: Vanaf de stad Naivasha is het nog een half uur naar de meeste accommodaties aan Lake Naivasha, geef van tevoren aan naar welke accommodatie je wil en men stopt daar. De prijs is 100 KES (1USD) per persoon, ook al zal men je proberen 200 KES te laten betalen.


Travel blogs on KenyaKlik hier voor al mijn blogs over Kenia.


Like this post? Pin it!Travel guide Lake Naivasha, Hells Gate National Park and Mount Longonot


Andere blogs over Kenia

Diary week 11 en 12 Uganda en Rwanda
Reisgids Lake Bunyonyi in Uganda (Oeganda)

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.