Tips & Tricks: de verborgen juweeltjes van Schotland!

Dit blog verscheen eerder in het Engels op de website van Spaceships UK. Klik hier om de originele versie te lezen.

Schotland, land van de whiskey’s, kilts en natuurlijk het monster van Loch Ness. We reisden tien dagen door de hooglanden (Highlands) van Schotland, met slechts één missie: de verborgen juweeltjes (hidden gems) van Schotland vinden. In dit blog vertel ik je alles over de nog onbekende plekken die we vonden en wat deze zo speciaal maken.


Maar eerst: wat was onze route en hoe reisden we?

De beste manier om de Schotse Hoogelanden te ervaren is absoluut door een roadtrip te maken. In dit (ADD) artikel schreef ik al precies waarom dat zo is! We gingen op weg met Agent Dunham: een grote zilveren campervan die ons naar de verste uithoeken van Schotland bracht, een comfortabel bed had en tijdens regenachtige avonden, onze knusse woonkamer was.

Agent Dunham stond geduldig op ons te wachten bij de Spaceships vestiging in Edinburgh (een klein half uur vanaf het centrum per bus). We vertrokken richting het noorden naar het Cairngorms National Park en Inverness. Vervolgens gingen we richting het westen, om het Wester Ross gebied te bezoeken. Nadat we het grootste gedeelte van de Wester Ross Coastal Route reden, maakten we de overstap naar het prachtige (en regenachtige) Isle of Skye gevolgd door Fort William en Glencoe. Onze laatste stop, voordat we Agent Dunham terug naar Edinburgh brachten was het Loch Lomond en Trossachs National park, waar we een stukje van de indrukwekkende Ben Arthur berg beklommen.

In totaal reisden we ruim 1600 kilometer met Agent Dunham en zagen we zo een flink stuk van de prachtige Schotse Hooglanden.Scotland campervan Wester Ross

Verborgen juweel 1: Loch Uaine, een speciaal plekje in het Cairngorms National Park.

Natuurlijk, het Cairngorms National Park zelf is totaal geen verborgen parel. Het is het grootste nationale park van Schotland en staat met zijn besneeuwde bergtoppen, meren, rustige bossen en gevarieerd dierenrijk (inclusief de enige kudde rendieren in het Verenigd Koninkrijk) bekend als een plek voor natuurliefhebbers. Maar toen we kampeerden bij het mooie Loch Morlich (in het Cairngorms National park), vonden we een speciale plek die minder bekend is bij het grote publiek: Loch Uaine. Dit kleine meer ligt in een vallei omringd door dennenbomen. Met het groenblauwe water (Loch Uaine betekent “het groene meer”), de rust en de vredigheid die hier heerst, is dit een magische plek.

Je bereikt Loch Uaine door het “Ryvoan trail” te lopen. Dit begint bij het toeristen informatie kantoortje in Glemore. Het is een gemakkelijke hike van ongeveer 60 minuten (enkele weg) met soms een kleine stijging. Je loopt door rustige bossen en langs kleine beekjes.Scotland Cairngorms National Park

Verborgen juweel 2: Dolfijnen spotten bij Chanonry Point in de buurt van Fortrose

Slechts 20 minuten rijden ten noordwesten van Inverness ligt het schiereiland Black Isle. Met uitzicht op de baai Moray Firth en Fort George ligt het charmante dorpje Fortrose. Ten noorden van Fortrose ligt Chanonry Ness, een uitstekend stuk land dat de baai inloopt. Het strand van Chanonry Ness is een van de beste plekken om dolfijnen te spotten. Zowel tuimelaars als bruinvissen leven hier het hele jaar. De grindbodem zorgt voor sterke getijden waar de dolfijnen goed in kunnen jagen en spelen. Je kunt ze soms van zelfs maar een paar meter afstand zien.

Tip: De grootste kans om dolfijnen te zien is wanneer het vloed wordt. Breng je verrekijker mee en iets om jezelf warm te houden tijdens het wachten.

De beste plek om de dolfijnen te zien is naast de witte vuurtoren bij Chanonry Point, helemaal aan het einde van Chanonry Ness. Er is een kleine parkeerplaats in de buurt, maar zorg ervoor dat je op tijd bent, deze is snel vol.Black Isle

Verborgen juweel 3: Magie bij de Fairy Glen Falls.

In de buut van Fortrose, ook op het Black Isle schiereiland, vind je de Fairy Glen Falls. Verborgen in het bos liggen deze sprookjesachtige watervallen. Als elfjes echt bestaan, dan is dit dé plek waar ze zouden leven, vliegend tussen de stralen zonlicht. Omgevallen boomstammen en grote keien in het water brengen je dichtbij de waterval. Wanneer je een stukje verder naar beneden loopt, kom je bij een mooie tweede waterval uit.

De Fairy Glen Falls bereik je al lopend vanaf het dorp Rosemarkie in ongeveer een uur. Ga je liever met de auto? Wees je er dan van bewust dat er geen parkeerplek in de buurt van de watervallen is. Je vindt de Fairy Glen Falls op Fortrose IV10 8SJ, Rosemarkie, waarna je het bordje aan de linkerkant volgt.Black Isle

Verborgen juweel 4: De hele Wester Ross, maar specifiek de kustroute.

Via kronkelige wegen, tussen bergen en langs helderblauw water, loopt de kustroute (the coastal route) door de Wester Ross. Terwijl je deze mooie route rijdt, kom je langs goudgele stranden, door schattige kustplaatsjes en diepe baaien.

Dit prachtige stuk van Schotland, ten noorden van Isle of Skye, wordt door weinig toeristen bezocht. Soms rijd je urenlang zonder zelfs maar een andere auto te passeren. Wij vonden vooral het stuk van Dundonnell, langs Little Loch Broom helemaal naar Mellon Udrigle waar je zandstranden en grazende schapen tegenkomt, het allermooiste!

De Wester Ross kustroute loopt van Ullapool tot Auchtertyre. De route bestaat uit de A832, de A896 en de Applecross Peninsula. Vaak is de weg enkelbaans. Doe rustig aan om dit stuk van Schotland goed te ervaren en maak een tussenstop in een of meerdere slaperige kustplaatsjes. Heb je zin in een hike, loop dan de korte of langere route bij Beinn Eighe. Hier vind je de laatste originele Caledoninan dennenbomen.

Tip: op zoek naar een leuke camping in de Wester Ross? Overweeg dan zeker om een nachtje te slapen bij camping Northern Lights. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Little Loch Broom.Wester Ross Scotland

Verborgen juweel 5: Heerlijke zeevruchten bij de Kishorn Seafood Bar (langs de Wester Ross kustroute).

De perfecte pauze tijdens het rijden van de kustroute door de Wester Ross: lunch bij de Kishorn Seafood Bar. Dit blauwe restaurant serveert zulke lekkere vis en schelpdieren dat het water in mijn mond loopt als ik eraan terugdenk. Al hun vis komt vers gevangen uit de nabijgelegen zee en meren. Ries bestelde de zalmselectie, heerlijk vet en vol smaak, ik ging voor de krabbenpoten met dik wit krabbenvlees, lekker mals. Beide gerechten werden geserveerd met een kleine salade, warm brood en de beste mosterdsaus die ik ooit gehad heb (zelfs Ries vond deze saus lekker, terwijl hij geen mosterd lust!)

De Kishorn Seafood Bar ligt in (ja duh!) Kishorn, aan de A896. Het adres is Strathcarron IV54 8XA. Prijzen variëren van £12 tot £17 voor een hoofdgerecht tijdens de lunch.Scotland Kishorn Seafood bar

Verborgen juweel 6: Loch Coruisk en de bootreis er naartoe!

In het zuidwesten van het beroemde Isle of Skye, vind je een verborgen meer: Loch Coruisk. Dit afgelegen meer is enkel bereikbaar te voet of per boot. Het ligt aan de voet van de grillige Black Cullins en is omgeven met niets dan prachtige natuur. Of is er toch meer te vinden in en rondom dit schijnbaar rustige meer? Volgens de legende, is Loch Coruisk het thuis van een geheim waterpaard. Een hike rond het meer duurt drie tot vier uur, genoeg tijd om dit waterwezen te spotten! Er is geen echt pad, wees dus voorbereid op klauterwerk tussen de rotsen.

De bootreis naar Loch Coruisk is misschien nog wel mooier dan het meer zelf. In 45 minuten vaar je richting Loch Na Cuilce, met uitzicht op Isle of Rum en Isle of Soay. Je zult een deel van de 170 zeehonden zien die hier leven, terwijl ze uitrusten op de rotsen. Er is ook een kans dat je papegaaiduikers (puffins), dolfijnen en heel soms zelfs orka’s of bultrug walvissen ziet.

Je boekt een boottripje naar Lock Coruisk met Misty Isle Boat Trips of Bella Jane. Beide bedrijven vertrekken uit het kleine vissersdorp Elgol. Ga niet voor de kortste versie, hierbij heb je slechts 30 minuten om Loch Coruisk te zien. Beter kies je voor de ‘normale’ (drie uur durende) trip of de langste versie.

Tip: Reis je in hoogseizoen (juni t/m september)? Boek je boottocht dan van tevoren, er is namelijk slechts gelimiteerd plek op de boten.Scotland Isle of SkyeIsle of Skye

Verborgen juweel 7: de schattigste camping ooit: Strathfillan Wigwam Village in het Loch Lomond & The Trossachs National Park.

Tijdens deze reis verbleven we op een aantal mooie campings door heel Schotland, maar geen enkele kon tippen aan Stratfillan Wigwam Village. Naast de schapen die je gezelschap houden (pas wel op voor teken!), kijk je hier uit op de Crianlarich heuvels, vooral tijdens zonsondergang is dit een mooi uitzicht. Er is een kleine campingwinkel die biologisch eten verkoopt. Voor kinderen is er een speurtocht en voor volwassenen is het mogelijk om je eigen fikkie te stoken en hier je eten op te bereiden! Extra bonuspunten: De camping heeft een keuken en woonkamer waar je kunt koken, eten en relaxen tijdens koude en regenachtige dagen.

Is kamperen in tent of campervan niet helemaal jouw ding, overweeg dan om te gaan “glampen” in een van de wigwams. Er zijn zowel kleine, basic wigwams als grotere en luxe wigwams met een badkamer erin. Wil jij in een wigwam slapen, boek deze dan op tijd, ze zijn snel volgeboekt.Scotland


Heb jij meer mooi verborgen plekjes in Schotland die je graag wil delen? Laat het me weten via een reactie!


all my blogs on Scotland

Klik hier voor al mijn blogs over Schotland


Like this post? Pin it!Hidden Gems of Scotland


Andere blogs over Scotland

Diary: week 3 en 4 van onze wereldreis: Madagaskar 
Villa Sakina: het ultieme relax moment van een reis door Madagaskar!

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.