Waarom kamperen en een roadtrip door Schotland op je bucketlist moet!

Met een campervan reizen we acht dagen lang door het prachtige Schotse landschap. We leggen ruim 1000 mijl af en hebben naast een gevarieerde omgeving, ook met zeer diverse weersomstandigheden te maken: van sneeuw en regen tot 19 graden en zonnig! In dit blog vertel ik je waarom een roadtrip door Schotland op jouw bucketlist moet staan!


Alle vrijheid om te gaan waar je maar naartoe wil!

Heerlijk, je zit nergens aan vast, hoeft geen rekening te houden met trein, bus of vliegtijden en kan gewoon vertrekken wanneer je maar wil. Dat is voor ons echt ultieme vrijheid! Van tevoren hebben we natuurlijk een route uitgestippeld (dit blog heet niet voor niks, Charlotte Plans a Trip), maar tijdens het rijden brengen we hier meerdere keren aanpassingen in aan. Zien we dat het weer op een andere plek veel beter is, gaan we daar gewoon naartoe. Worden we al vroeg wakker, dan vertrekken we al wat eerder en hebben zo meer tijd om nog iets anders te zien. Deze flexibiliteit is echt heel fijn!

We hebben de campings waar we slapen niet van tevoren vastgelegd of geboekt, dat is ook echt niet nodig, het is in april erg rustig in Schotland. Ik gebruik de (betaalde) app WikiCamps, om goede campings en hun prijzen te vinden. Op andere dagen besluiten we om niet op een camping te slapen maar om te gaan wildkamperen. Dat laatste is met een campervan heel comfortabel, je hebt je eigen keuken en bed bij je en kunt bij wijze van spreken overal waar je maar wil gaan slapen.

Tip: wil jij gaan wildkamperen in Schotland? Lees dan van tevoren wat meer over de regels en normen voor wildkamperen met een gemotoriseerd voertuig. We kwamen dit artikel tegen dat goed uitlegt wat allemaal wel en niet mag en kan.Cairngorms National Park

Wakker worden met uitzicht op een loch en de zon op je gezicht!

De eerste zonnestralen verwarmen mijn gezicht, ik ruik de geur van koffie en hoor vogels fluiten terwijl er een briesje langs mijn gezicht strijkt. Slaperig doe ik mijn ogen open en zie de zon opkomen boven de bergen die om het loch (meer) liggen. Ries is al opgestaan om pannenkoeken te bakken en brengt me een kop koffie. Ik blijf nog héél even liggen, opstaan komt dadelijk wel.

Ons ochtendritueel, heerlijk! Door te kamperen ben je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de natuur. ‘s Nachts liggen we knus onder een dik dekbed in de campervan, terwijl de regen op het dak tikt. Omdat wij in april deze reis maakten, is het ‘s ochtends en ‘s avonds best fris. Maar na het ontbijt zijn we vaak goed opgewarmd en klaar om de dag te starten. Kamperen met een tentje was té koud geweest, maar met onze campervan zijn we warm en beschut.Scotland

Van de gebaande paden af!

Wanneer je aan Schotland denkt, denk je natuurlijk ook aan Isle of Skye, een prachtig eiland aan de westkust. Echter heeft Schotland nog veel meer te bieden dan dit bekende hoogtepunt. Met onze campervan gaan we van de gebaande paden af en bezoeken we onder andere de Wester Ross, het mooiste stukje Schotland dat ik ken! Er zijn bijna geen andere toeristen te vinden hier en soms rijden we een uur zonder iemand anders tegen te komen.

Maar ook op de bekendere plekken, kunnen we met onze campervan net iets verder gaan dan wanneer je met openbaar vervoer reist. Zo bezoeken we op Skye het kleine dorpje Elgol en gaan we naar het schiereiland Black Isle waar je een grote kans hebt om dolfijnen te zien!

Een volgende keer zou ik graag nog meer van het noorden van Scotland zien, daar schijn je goudgele, verlaten stranden te hebben en goed te kunnen surfen.Scotland

Er is geen betere manier om Schotland te leren kennen!

Rijdend door de het glooiende landschap rondom Edinburgh, door de bossen van Cairngorms National Park en langs uitgestrekte helderblauwe meren. Er is geen betere manier om Schotland te leren kennen dan door een roadtrip! Het ene moment zetten we onze auto aan de voet van een berg stil om te gaan hiken, het volgende moment rijden we naar een whiskey distilleerderij voor een rondleiding en proeverij. Tussendoor stoppen we langs beekjes om te picknicken of van de zon te genieten.

Tijdens deze roadtrip maken we er een sport van om op de mooiste campings en wildkampeerplekken te staan, waarbij de allermooiste camping aan Little Loch Broom ligt, in de Wester Ross. Deze lang gerekte baai wordt omringd door groene bergen. In de verte kan je nog net de Summer Isles zien liggen. Het is hier heel rustig met niets dan schapen en geiten om je heen. Een hele mooie plek!Scotland


Agent Dunham: onze campervan van Spaceships

Wij maakten deze roadtrip met Agent Dunham, een zilveren campervan waarin we niet alleen comfortabel en veilig 1000 kilometer aflegden, maar waarin we ook sliepen, kookten en relaxten. Spaceships* heeft meerdere modellen campervans en caravans, wij kozen voor het grootste model campervan, de Voyager. Hier passen vijf passagiers in en er kunnen vier mensen in slapen. Achteraf was de Voyager behoorlijk groot en hadden we met z’n tweeën ook prima het Delta Premium model kunnen pakken.

Tijdens onze roadtrip was het sommige dagen warm, dan aten we buiten met een flesje wijn erbij. Wanneer het weer wat minder was, zaten we knus binnen op de passagiersstoelen. ‘s Avonds klapten we de passagiersstoelen om en bouwden we in een handomdraai een ruim tweepersoonsbed. In de Voyager zit een kleine koelkast en de auto is op externe elektriciteit aan te sluiten. Hierdoor bleef ons eten koud en konden we onze laptops opladen.

We kenden Spaceships al van onze reis door Nieuw-Zeeland, onze campervan huurden we toen ook bij Spaceships. Het bedrijf is ook aanwezig in Australië, Ierland en dus in het Verenigd Koninkrijk. Er zitten vestigingen in zowel Londen, Edinburgh en Dublin. Via de Eurotunnel ben je trouwens zo in de rest van Europa, zodat je je roadtrip nog kan verlengen ook.Scotland

Wil jij ook een campervan of camper huren bij Spaceships?

Klik hier om naar de Spaceships website te gaan en meteen een quote te krijgen voor jouw roadtrip. Men helpt je graag bij het plannen van een route. Alvast wat inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op hun blog. Klik hier om recente deals en kortingen op campervans te zien.

De campervan die wij huurden is al te boeken vanaf £37 per dag.Wester Ross Scotland

*Dit blog is onderdeel van een samenwerking met Spaceships UK , echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.


all my blogs on Scotland

Klik hier voor al mijn blogs over Schotland


Like this post? Pin it!

Bucket list experience: road and camping in Scotland


Andere blogs over Scotland

Wat zit er in onze cameratas tijdens onze wereldreis?
Wat zit er in je koffer naar Lapland?

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.