Alles dat je moet weten over huskytochten in Fins Lapland

Het is onze eerste ochtend in Lapland. Gisteravond zijn we geland in Ivalo en vervolgens doorgereden naar onze lodge in het dorpje Inari. Na een goed ontbijt, maken we ons klaar voor de activiteit van vandaag. We pakken ons flink dik in, vandaag zijn we namelijk lange tijd buiten, het is 20 graden onder nul én we gaan een huskysleetocht maken!

Na een kort en bumpy ritje over ondergesneeuwde wegen (we rijden niet zelf, maar worden opgehaald), komen we aan in het huskykamp. Van ver hoor je de honden al blaffen, zo te horen hebben ze er zin in! De kou lijkt de honden niet te deren, ze rollen door de sneeuw en nemen af en toe een verfrissende hap van het witte spul. Wij moeten wel nog even wennen aan de kou, maar gelukkig krijgen we speciale pakken en handschoenen aan.Husky safari Finland - Lapland

Huskysafari door de bossen

Na een korte instructie, ga ik op de slee zitten en stapt Ries achterop. Hij gaat sturen en remmen, ik hoef alleen maar binnenboord te blijven zitten. Ik vind het behoorlijk spannend: de honden zitten nog vast, maar trekken nu al hard aan de slee. Als we maar niet uit de bocht vliegen of omkiepen.

Onze gids stapt op zijn huskyslee, geeft een teken en Ries laat zijn rem los. We schieten weg! Na een paar eerste seconden waarin ik het eng vind, begin ik te genieten. Wauw wat is dit gaaf! De huskyhonden rennen blaffend en vol enthousiasme achter onze gids aan, Ries heeft ze goed onder controle. Het landschap waar we doorheen rijden is prachtig: alles is wit, met enkel donkergroene dennenbomen. Daarachter een strakblauwe lucht en een fel zonnetje aan de hemel.Huskydogs in Finnish LaplandHusky safari Finland - Lapland

Bochten, heuvels en hondenpoep

Achter ons rijden onze vrienden Thomas en Christine, daar achter nog een stel en dat is het, best een kleine groep dus! Zodra de gids merkt dat we er allemaal vertrouwen in hebben, voert hij het tempo op. We vliegen over heuvels heen, rijden over een mooi, besneeuwd meer en zien in de verte een rendier wegschieten.

Van tevoren maakte ik me een beetje zorgen om de huskies: worden ze wel goed behandeld, hebben ze het wel naar hun zin. Maar nu we zien hoe blij deze beestjes zijn en nu we horen met hoeveel liefde onze gids over elke husky afzonderlijk praat, weten we dat dit wel goed zit! Staan we even stil, beginnen de beesten met elkaar te stoeien, of spelen ze met de sneeuw. Wel even opletten tijdens het sleeën: de honden poepen echt non-stop. Ik houd dit goed in de gaten, geen zin in hondenpoep in mijn gezicht!Husky dogs in Finnish Lapland

Lunch in de middle of nowhere

Na ongeveer anderhalf uur te hebben gereden, komen we aan bij een klein huisje op een heuvel. Het ziet er liefelijk uit, maar ik heb daar niet zoveel oog voor. Mijn hele lichaam is warm op mijn voeten na. Ze zijn onderkoeld en nu ze ontdooien sta ik te dansen van de pijn. Christine heeft een oplossing: ik moet mijn sokken en panty uittrekken, vervolgens begint zij ze warm te masseren.  Dat helpt en na een minuut of tien voelen ze weer normaal aan.

We zitten in het huisje bij een soort kampvuur op te warmen terwijl de gids een Finse lunch voor ons klaar maakt. Na lekkere soep met verse zalm, een soort pannenkoekjes en als toetje koekjes met warme thee, zijn we opgewarmd en klaar om weer de huskyslee op te gaan.Husky safari Finland - Lapland

Laatste half uur op de huskyslee

Het laatste stuk terug naar de beginlocatie gaat veel te snel! We hebben de smaak van het huskysleeën te pakken en ik zou zo nog een uur door kunnen gaan! Niet alleen het sleeën, maar ook de ervaring om in deze prachtige natuur te rijden is heel speciaal. Je komt niemand tegen en hebt het idee aan het eind van de wereld te zijn. Soms door grote bossen waar enkel het smalle sleepad is uitgesleten, dan weer over een wat breder pad waar we een sneeuwscooter tegenkomen.

Helaas is het sleeën na een dik half uur voorbij. Terug in het kamp maken we nog wat foto’s met de honden en daarna is het helaas tijd om afscheid te nemen van de huskies. Wat een top activiteit en een perfecte eerste dag in Lapland!Husky safari Finland - Lapland


Wat moet je weten voor je een huskysleetocht maakt?

Ben jij ook van plan om een huskysleetocht of huskysafari te maken? Hieronder beschrijf ik alles dat je moet weten en geef ik antwoord op de vragen die ik zelf van tevoren had. Heb jij nog een andere vraag? Laat het me weten via een reactie of berichtje!

Wat trek je aan voor een huskysleetocht?

Wij hadden onze normale buitenkleding aan, skibroek, ski-jas, thermobroek, meerdere lagen t-shirts, sokken, mutsen, handschoenen en snowboots. Daarnaast droeg ik ook een thermopanty, echter raad ik dat af. De panty knelde mijn tenen af waardoor ze een stuk kouder werden. Bij het huskykamp kregen we daarnaast nog een dikke overal aan en speciale handschoenen. Op mijn voeten na, had ik het absoluut niet koud.
Tip: Ries als bestuurder droeg een zonnebril, handig want de zon kan op sommige stukken heel fel zijn. 

↣ Benieuwd wat er in ons koffer naar Lapland zat? Lees deze blog! ↢Husky safari Finland - Lapland

Is een huskysleetocht veilig?

Hier was ik dus best even bang voor van tevoren, ik had wellicht iets teveel horrorverhalen gehoord van sleeën die uit de bocht vlogen. Luister je echter goed naar de uitleg van de gids en zorg je dat ‘jouw’ honden niet te dicht bij de honden van de slee voor je komen (dan gaan ze vechten), dan kan er niets gebeuren. Ries heeft bij ons de hele tijd gestuurd, maar het is ook mogelijk om tussendoor te switchen.

Kun je fotograferen/filmen tijdens een huskysleetocht?

Ja, dat kan. Veel van de foto’s in deze blog heb ik geschoten terwijl ik op de slee zat. Ook heb ik met de GoPro stukken gefilmd. Je moet wel oppassen, ga je een heuvel af, dan kun je nog wel eens een paar seconden omhoog schieten. Houd je camera dus goed vast. Als bestuurder is het niet toegestaan om te fotograferen of filmen.

Wat kost een huskysleetocht?

Dit was onze duurste activiteit: we betaalden €159 per persoon voor deze vier-uur durende activiteit. Hier zaten lunch en warme drankjes bij inbegrepen, net zoals thermokleding, een Engelstalige gids en ophaalservice. In totaal zaten we een dikke twee uur op de huskyslee. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een huskysafari van twee uur. Hierbij zit je ongeveer een uurtje op de slee, de rest van de tijd ben je je aan het omkleden en heb je een pauze voor thee en koekjes. Hier betaal je €125 per persoon voor. Wij vonden dit te kort en zijn achteraf blij dat we voor de optie van vier uur hebben gekozen.

Ook al is het veel geld, ik vond deze activiteit heel gaaf en dus absoluut de moeite waard!

Lees hier hoeveel geld onze reis door Lapland koste!


Klik hier voor al mijn andere blogs over Lapland en Finland!


Like this post? Pin it!

All you need to know about huskysafaries in Finnish Lapland

Reisroute Belize: een week in Caribische paradijs!
Budgettips: Hoe duur is een (budget) weekendje naar Napels?

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.