Onze vijf favoriete hikes in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, het land van de natuur, kamperen en natuurlijk de geweldige hikes. In deze blog vertel ik je wat onze vijf favoriete hikes zijn en geef ik handige tips bij elke hike!


1. Tongariro Crossing – Noordereiland

De Tongariro Crossing is absoluut mijn favoriete hike van heel Nieuw-Zeeland. Het is onderdeel van de Great Walks, een aantal populaire hikes die door het DOC ( Department of Conservation) worden onderhouden. Je loopt tijdens de Tongariro Crossing, door een afwisselend landschap. Het eerste stuk doet aan een maanlandschap denken. Enkel rotsen en zwart zand. De Tongariro Crossing loopt langs een aantal semi-actieve vulkanen. Het zand en de rotsen waarover je hiked, is gestolde lava. Nadat je de vulkaan hebt beklommen, een pittige klim door mul en los zand, zie je vanaf de top een aantal prachtige meren liggen. Deze vulkanische meren hebben verschillende kleuren, blauw in het midden en geelwit aan de zijkanten. Het zijn de Emerald Lakes. Rondom de meren stinkt het naar rotte eieren: vulkaangas dat omhoog borrelt.

Nadat je de meren voorbij bent, verandert het landschap. Eerst loop je een tijdje door een soort duinachtige omgeving, waarna het landschap abrupt overgaat in een regenwoud. Deze afwisseling maakt dat ik deze hike echt heel cool vind. Het is overigens geen gemakkelijke hike, het mulle zand in het begin en de stijging maken het best zwaar. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden snel omslaan. Bij ons was het in het begin heel koud, daarna kwamen er flinke mistbanken opzetten en aan de andere kant van de vulkaan was het weer prachtig.

Een aantal handige tips wanneer je de Tongariro Crossing wil gaan lopen:

 • Je kunt deze hike niet elke dag doen. Staat er te veel wind of is het te mistig dan is het niet toegestaan naar boven te gaan. Houd hier dus rekening mee in je tijdschema.
 • Deze hike is erg populair. Wil je niet met te veel mensen tegelijk lopen, vertrek dan vroeg (05.00 uur). Wij begonnen om 07.00 uur en toen was het al druk.
 • Begin bij het daadwerkelijke begin Mangatepopo en niet bij het eindpunt Ketetahi. Écht niet doen, want om vanaf het eindpunt te beginnen, is stukken zwaarder. Bij Ketehahi kun je gewoon je auto parkeren, bij Mangatepopo niet.
 • Zoek goed uit hoe je naar het beginpunt komt. Het is in het hoogseizoen niet toegestaan langer dan vier uur bij het beginpunt te parkeren. En dat is ook niet praktisch. De hike is geen cirkel en dus is het beginpunt anders dan het eindpunt. Enkele opties:
  • Loop slechts een deel van de hike en draai vervolgens weer om. Wel echt zonde, want in twee uur zul je de mooiste dingen nog niet gezien hebben.
  • Parkeer je auto bij het eindpunt, dat wel toegestaan is. Boek vervolgens een shuttle naar het beginpunt.
  • Boek een return shuttle van en naar je camping. Wij deden dit en boekten bij James Tihi van Active Outdoors Adventures, een aanrader.

Voor meer informatie over de Tongariro Crossing kijk op de officiële website. Wanneer je hier de brochure download, heb je meteen alle informatie over de route.


2. Mueller Hut Track – Zuidereiland

De Mueller Hut Track is absoluut de moeilijkste hike die we deden in Nieuw-Zeeland. Je loopt hierbij door het Mount Cook National Park en hebt uitzicht op de gletsjers en de prachtige Mount Cook. Veel mensen verwachten bij deze hike dat je Mount Cook zelf beklimt, maar dat is niet het geval. De hike begint met het lopen van 2000 traptreden. Tijdens het klimmen heb je een geweldig uitzicht over de Hooker Valley. Vervolgens wordt de hike een stuk moeilijker, er is nu geen echt pad meer, maar via oranje markers klauter je over een alpine route naar boven. Soms glijd je na een stap een stuk terug. Ik vond dit gedeelte best spannend, vooral op de terugweg.

Na een uur klauteren kom je op een veel vlakker stuk. Je staat nu op de bergrug en vanaf hier kijk je uit over de Mueller gletcher. Je hoort soms een hol geluid: een stuk ijs dat afbreekt een een kleine lawine veroorzaakt. Vanaf hier is het slechts een half uur hiken naar de Mueller Hut. Felrood tegen de wit grijze achtergrond zie je hem al van ver af staan.

Een aantal handige tips wanneer je de Mueller Hut Track wil gaan lopen:
 • Doe je deze hike in de zomer? Dan kan het enorm warm worden. Wij vertrokken om 05.15 ‘s ochtends zodat we voor de zonsopgang al een flink eind op weg zouden zijn. Er is niet veel beschutting tijdens deze hike. De mensen die wij rond 10.00 uur tegenkwamen, toen wij al op de terugweg waren, hadden het er flink zwaar mee. Het was op dat moment al bijna 30 graden en bloedheet!
 • Je vertrekt vanaf de White Horse Hill camping. Wij sliepen hier ook. Vanaf hier vertrekken ook een aantal andere mooie hikes zoals bijvoorbeeld de Hooker Valley Track.
 • Het is mogelijk te overnachten in de Mueller Hut. Van mid november tot 30 april is het verplicht van tevoren te boeken. Dit kan via de DOC site.
Voor meer informatie over de Mueller Hut Track, kijk op deze website van de DOC. Wanneer je hier de brochure download, heb je meteen alle informatie over de route.

3. Routeburn Track – Zuidereiland

De Routeburn Track is een van de bekendste Great Walks in Nieuw-Zeeland. Deze 32 kilometer lange hike loopt van The Divide, relatief in de buurt van de Milford Sounds, naar de Routeburn Shelter, op ongeveer een half uur rijden vanaf Glenorchy. Je loopt hier langs de Zuideralpen van het Fiordland National Park en het Mount Aspiring National Park. Een prachtige route door mooie valleien, langs helderblauwe meren en met uitzicht op de witte toppen van de alpen.

Wij liepen een dag hike vanaf de Routeburn Shelter. Eerst via een bos en vervolgens langs een rivier komen we aan bij de eerste hut: de Routeburn Flats. Na een korte pauze lopen we door naar de volgende hut, de Routeburn Falls, waarbij de weg al wat steiler wordt. Uiteindelijk lopen we nog een stuk verder, richting Tarahaka. Het uitzicht vanaf hier is echt prachtig. We kijken uit over de vallei en zien in de verte zelfs gletchers liggen. Hierna besluiten we om te keren en de weg terug te lopen. In totaal lopen we ongeveer 23 kilometer en doen hier zo’n vijf uur over, tot aan de Routeburn Falls is de hike heel relaxed en niet al te zwaar.

Een aantal handige tips wanneer je de Routeburn Track wil gaan lopen:

 • De Routeburn track loopt niet in een circel en per auto is het vanaf het begin naar het eindpunt grofweg 325 kilometer. Een behoorlijk omweg dus. Hier zijn verschillende oplossingen voor zoals je auto naar het eindpunt laten rijden terwijl jij loopt. Dat is een duur grapje. Je kunt er ook voor kiezen om met openbaar vervoer van het eindpunt terug naar het begin te gaan. Meer informatie over transport vind je op deze website.
 • Wil je toch een circel lopen en eindigen waar je begonnen bent? Overweeg dan de Routeburn te combineren met de Greenstone of Caples track. Hierbij loop je in drie dagen weer terug naar je startpunt.
 • Ga je de hele Routeburn track lopen? Boek dan op tijd je cabins. Deze hike is populair en de huisjes zitten vaak al lang van tevoren vol. Je schijnt deze hike ook prima in twee dagen te kunnen doen. Dat scheelt weer een (dure) overnachting.
 • In de zomer is deze hike goed te doen. In de wintermaanden (van mei t/m oktober) wordt hij echter sterk afgeraden. Vorig jaar (2018) en in 2016 zijn er zelfs nog mensen overleden die in de winter deze hike maakten.

Voor meer informatie over de Routeburn Track, kijk op deze website van de DOC. Wanneer je hier de brochure download, heb je meteen alle informatie over de route.


4. Isthmus Peak Track – Zuidereiland

De Isthmus Peak Track is een relatief onbekende hike in de buurt van Lake Wanaka. Ik vond deze hike prachtig maar ook erg zwaar. Het was ongeveer 35 graden toen we hier naar boven lopen en omdat er bijna geen beschutting is, liepen we constant in de brandende zon. Tel daarbij op dat je een stijging maakt van ruim 1200 meter, ohja en dat wij niet genoeg water bij ons hadden…. Na 8 kilometer hiken en toch zeker een paar liter zweet, kwamen we uitgeput boven op de Isthmus Peak aan. Maar daar aangekomen, werd ons harde werken met een prachtig uitzicht beloond: vanaf hier zie je zowel Lake Wanaka als Lake Hawea liggen, omringd door de zuideralpen. Van dit unieke uitzicht hebben we ruim een uur genoten, terwijl we lekker in de zon onze lunch opaten. De terugweg was overigens een stuk makkelijker!

Deze relatief korte hike (we liepen twee uur naar boven en vervolgens twee uur naar beneden) is absoluut de moeite waard wanneer je in de buurt van Wanaka bent. Best speciaal zijn trouwens de ontmoetingen die je met een aantal andere ‘wandelaars’ hebt als je naar boven loopt: er lopen hier grote koeien en schapen te grazen.

Een aantal handige tips wanneer je de Isthmus Peak Track wil gaan lopen:

 • Loop je deze hike in de zomer? Hou dan rekening met de brandende zon en weinig beschutting. Neem genoeg water mee en veel zonnebrandcreme, een petje of zonnebril!
 • We vertrokken vanaf de Stewart Creek parkeerplaats bij Bottom Bay. Met nog een andere parkeerplaats, is dit enige mogelijkheid je auto weg te zetten. De parkeerplaatsen zijn erg klein. Omdat we bang waren dat we geen plek zouden hebben, begonnen wij onze hike ‘s ochtends vroeg. Dit kan ik je absoluut aanraden, toen we terugkwamen iets na het middaguur, stond de hele parkeerplaats vol.
 • Houd er rekening mee dat deze hike deels over privéterrein loopt. Wees dus respectvol en laat geen rotzooi achter.

Voor meer informatie over de Isthmus Peak Track, kijk op deze website van de DOC. Wanneer je hier de brochure download, heb je meteen alle informatie over de route.


5. Kepler Track – Zuidereiland

De Kepler Track is een populaire hike in het zuiden van het Zuidereiland, ook dit is een van de Great Walks van het DOC. Deze meerdaagse hike komt langs Lake Manapouri en Lake Te Anau en is grofweg 60 kilometer lang. De Kepler track is een circelvormige hike die je in ongeveer drie dagen loopt. Wij besloten echter om twee keer een gedeelte van de hike te lopen: op dag één liepen we van het Rainbow Reach Car park naar de Moturau Hut. Dit is een relatief vlak stuk waarbij we door mooie bossen, langs diepe kloven en over grote heides liepen. De Moturau Hut ligt aan Lake Manapouri, hier zijn we lekker even in gedonken om af te koelen. Vervolgens zijn we terug gegaan, we deden over dit stuk van ongeveer 6km heen en 6km terug zo’n 4 uur.

Op de tweede dag namen we vanaf het dorpje Te Anau de boot die ons over Lake Te Anau naar Brod Bay brengt. Vanaf Brod Bay begint het pad al snel flink te stijgen. Zigzaggend lopen we ruim een uur lang door een soort van bos, waarna we bij de boomgrens aankomen. Vervolgens staat ons een vlakker stuk te wachten over een uitgestrekte heide waarvandaan je een mooi uitzicht op Lake Te Anau hebt. Na een kleine twee uur hiken komen we aan bij Luxmore Hut. Dit is de plek waar veel mensen hun eerste of laatste nacht doorbrengen als ze een meerdagse hike doen. Wij eten hier wat en besluiten dan nog een stuk verder naar Mount Luxemore te lopen. Dat laatste is behoorlijk pittig. Je schijnt hier een geweldig uitzicht op alletwee de meren te hebben, maar helaas is het heel mistig als we bovenaan staan. We gaan dezelfde weg weer terug en staan drie uur later weer op het bootje te wachten. Heen en terug is ongeveer 27 kilometer.

Een aantal handige tips wanneer je de Kepler Track wil gaan lopen:
 • Ga je de hele Kepler Track als circel lopen? Boek dan op tijd een aantal cabins. Deze hike is populair en de huisjes zitten vaak al maanden van tevoren vol. Je kunt deze hike overigens prima in drie dagen doen, i.p.v. de aangegeven vier.
 • Geen zin om het stuk vanaf het Kepler Track Car Park te lopen? Er gaat elke dag om 8.30 en 9.30 een watertaxi naar Brod Bay. Terug gaat de watertaxi vanaf Brod Bay om 16.30. De prijs is 25NZ$ voor een retourtje. Wij boekten dit bij het I-site visitor centre in Te Anau, maar je kunt dit ook online boeken via deze website.
 • Wij verbleven niet in het toeristischere (en dure) Te Anau, maar hadden een fijne camping in het piepkleine dorp Manapouri.

Voor meer informatie over de Kepler Track, kijk op deze website van de DOC. Wanneer je hier de brochure download, heb je meteen alle informatie over de route.


Andere hikes

Naast deze prachtige hikes, zijn er nog veel meer geweldige hikes in Nieuw-Zeeland te vinden. Helaas hadden we niet de tijd om ze allemaal doen, maar we liepen wel nog een stuk van de Abel Tasman Hike, de Hinewai track op Banks Penninsula en stukken van de Golden Bay en Wharariki. Een volgende keer zouden we heel graag nog een stuk van de Queen Charlotte track lopen (al is het maar vanwege de naam) en de Rakiura Track op Steward Island lopen.

Wat zijn jouw favoriete hikes in Nieuw-Zeeland?


New Zealand

Klik hier voor al mijn blogs over Nieuw-Zeeland!


Like this post? Pin it!

My five favorite hikes in New Zealand!

Diary: terugblik op februari
Diary: een weekend Napels met mijn broer(tje)

1 Comment

 1. by Linda on 2 maart 2019  23:08 Beantwoorden

  Wij hebben geen meerdaagse hikes gedaan in nieuNieuw-Zee, met wel wat andere mooie. De isthmus wilde ik graag doen, maar die was gesloten, dus koos ik voor roys peak, ook prachtig! De tongariro crossing is echt mijn favoriet en ben lomond vond ik ook geweldig

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.