Reisgids: San Marcos aan Lake Atitlan

Op drie uur rijden van Antigua ligt het prachtige Lake Atitlan. Rondom het meer liggen een elftal dorpjes, wij verbleven een paar dagen in hippie dorp San Marcos. In deze blog beschrijf ik alles dat je moet weten voor een bezoek aan San Marcos.


Zodra je de boot verlaat om het piepkleine San Marcos te bezoeken voel je meteen de rust en vredigheid die in het dorp heerst. Vanaf het dek loop je via een smal straatje, overdekt met struiken en rozenhagen, het dorp binnen. De wanden om je heen zijn bedekt met vrolijke muurtekeningen en ook op de grond zie je allerlei kleuren. Naarmate je verder loopt, kom je langs een aantal gezellige restaurantjes en stalletjes waar men kleding, sieraden of fruit verkoopt. In de straten, die met hun onverharde grond, nauwelijks zo te noemen zijn, vind je verschillende yogascholen, meditatiecentra of retraite hotels.

Het centrum van San Marcos is eigenlijk niet meer dan een hoofdstraat, die uitkomt op een plein met aan de ene kant het basketbalveld en aan de andere kant de kerk. De rest van dorpje bestaat uit kronkelende steegjes, kleine straten die stijl omhooglopen en kleine huisjes. De meeste hostels en hotels bevinden zich aan de waterkant of hebben uitkijk op het meer. Doordat het dorpje zo klein is, aan het water ligt en zo rustig is, voelt het alsof je ook dichtbij de natuur bent. Een van de mooiste plekken vonden we het Cerro Tzankujil Nature Reserve, een natuurreservaat aan het water dat tegen de rotsen opgroeit. Hier hebben we uren gerelaxt.

San Marcos is een plek waar ik prima een paar weken had kunnen vertoeven en waar onze daadwerkelijke tijd van drie dagen veel te kort was!

To Eat

Eet je vegetarisch of veganistisch? Dan is San Marcos de plek voor jou: je vindt hier veel restaurants die gerechten zonder vlees of zuivel op de kaart hebben.

Vida
Dit gloednieuwe restaurant ligt naast het Cerro Tzankuijl Nature Reserve, en wordt gerund door de warme Marcella. De sfeer hier is heel fijn, een open ruimte met lounge stoelen, hangmatten en kleine zithoekjes. Op de eerste verdieping zit je lekker in de zon terwijl je het azuurblauwe meer ziet. We aten hier de lekkerste pancakes van onze hele reis; gemaakt met kardemom en overgoten met speciale rumsyroop. Ook een aanrader: de rijstpudding met kokosmelk en chiazaad. De perfecte plek voor het ontbijt of de lunch.

Pita Gordita
Echte Israëlische falafel, pita’s en shakshuka vind je bij Pita Gordita. Zo lekker, beter dan de meeste shakshuka die we in Tel Aviv zelf aten. Achter de toonbank vind je een boom van een vent, de Israëlische eigenaar die door heel Guatemala dit soort zaken opent. Pita Gordita ligt aan de hoofdstraat, en is niet echt een restaurant maar meer een afhaalzaakje met enkele tafels. Let op: deze zaak sluit om 17.00 uur, dus dit is echt een plek om te gaan lunchen.

Lake Atitlan: San Marcos

Il Giardino
Bij dit Italiaanse restaurant aten we goede lasagna terwijl we in de gezellige binnentuin zaten. Met overal kleine lampjes, bloemen en klimop, hangt er een romantische sfeer. De desserts schijnen hier heerlijk te zijn en ook het lunchmenu zag er goed uit. Ook dit ligt aan de hoofdstraat.

Circles Cafe
Dit hippe koffietentje heeft goede koffie die je drinkt in de gezellig tuin. Ries houdt maar niet op over de chocoladcake die hij hier at en ook het ontbijt zag er erg goed uit. Een aanrader dus! Daarnaast is dit ook een hostel, mocht je de koffie nou zó lekker vinden, kun je er altijd blijven slapen ;-).


To Do

Bezoek de Trampoline in het Cerro Tzankujil Nature Reserve

Zoals ik hier al schreef, zijn we tijdens ons verblijf in San Marcos, meerdere keren naar dit natuurreservaat gegaan. Het is een park tegen de rotsen aan met allerlei kleine strandjes, zitjes en vlonders aan het meer. Heerlijk om hier een paar uur te verblijven, te zwemmen of gewoon met een boek in de zon te liggen. Een van de hoogtepunten is ‘de Trampoline’, een houten platvorm acht meter boven het meer, waar je vanaf kunt springen. Leuk om te doen, en misschien nog wel leuker om naar te kijken!

Toegang tot het natuurreservaat is Q15 per persoon.

Lake Atitlan - San Marcos

Bekijk de zonsopkomst bij Indian Nose

Dit is zeker een must do wanneer je in San Marcos bent. Indian Nose is een berg die je in 40 minuten op kunt klimmen. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het meer met de drie verschillende vulkanen op de achtergrond. We hebben een sunrise tour naar de top van Indian Nose gedaan en dit was echt een hele speciale ervaring. De wekker gaat even heel vroeg, je vertrekt namelijk om 04.00 ‘s ochtends, maar dat is het zeker waard.

Je kunt (theoretisch) deze hike zelf doen, er zijn twee verschillende paden die naar de top leiden. Echter doorkruis je privéterrein en we hebben veel verhalen gehoord over boze boeren die met een machete, toeristen achterna kwamen of overvielen. Het is daarom raadzaam met een gids te hiken.

Wij boekten in San Marcos deze activiteit bij een lokaal kantoortje en betaalden Q100 per persoon voor de hike met gids en vervoer naar Indian Nose.

Bezoek een van de andere dorpen

Naast San Marcos, liggen er nog zo’n tien andere dorpen rondom Lake Atitlan. Zelf ben ik geen fan van San Pedro (backpackers dorp) of Panajachel (toeristische hotspot) omdat ik ze beiden te toeristisch vind. Maar de dorpen Santa Cruz, Jaibailito of San Juan lijken me wel heel leuk!

In Santa Cruz kun je duiken. In het meer is onder andere een verborgen stad te vinden: doordat de afgelopen jaren de waterspiegel gestegen is, zijn verschillende gebouwen opgeslokt door het meer. Deze kun je verkennen, net als de vulkanische activiteit in het meer. Duiken kan met ATi Divers.

Jaibalito is een van de kleinste dorpen. Er komen niet veel toeristen en het dorp heeft daardoor nog veel van de Maya cultuur in zich. Daarnaast staat het bekend om het prachtige zwembad waar je een dag kunt zwemmen.

San Juan ligt vlakbij het toeristische San Pedro. Hier is het een stuk rustiger en authentieker. Wanneer je naar San Juan gaat, breng dan zeker een bezoekje aan een traditioneel weefhuis. Hier kun je zien hoe men katoen spint en er vervolgens stof van weeft.

Je bereikt deze dorpen het gemakkelijkste per boot. De prijzen van een retourticket met de boot liggen tussen Q10 en Q20 per persoon.

Volg een yogales of meditatie cursus

Zodra je San Marcos binnenloopt, kan het je niet ontgaan, je kunt hier op héél veel plekken yoga doen. Nu ben ik best wel een yoga fan, al kan ik na vier jaar lang wekelijks yoga nog steeds mijn tenen niet aanraken, maar Ries is er niet altijd voor te porren. Dit keer had hij er echter ook wel zin in, waarschijnlijk omdat hij stijf en stram van de vulkaan trek was die we een paar dagen hiervoor deden. En het was top! Ik zou het heerlijk vinden om hier gewoon elke dag, één of twee lessen te volgen of misschien wel een meditatiecursus, maar dat gaat Ries nog even iets té ver.

We volgden een yogales bij Yoga Forest (tevens hotel) en betaalden hier Q50 per persoon voor.

Relax en doe even niets!

Lake Atitlan en San Marcos in het bijzonder, is een van de beste plekken om gewoon te relaxen en niets te doen. Uren naar het water kijken, een beetje slapen of een boek lezen. Uitrusten zonder de geluiden en druk van auto’s, werk, sociale media enzovoort. Nu ik dit schrijf, in de trein in Nederland, mis ik deze plek enorm!

hiking the Acatenango


To Sleep

Ook al is San Marcos klein, er zijn meer dan genoeg accommodaties in verschillende prijsklassen te vinden. Hieronder enkele plekken die wij aanraden!

Casa Madera €

Dit is het hostel waar wij verbleven in San Marcos. De kamers zijn ruim, schoon en met prima bedden. Maar fijnste is toch wel het dakterras met hangmatten, zitzakken en een mooi uitzicht. Gedeelde badkamer en toilet. Vanaf €9 per nacht voor 2 pers.

Boek nu

Lush €€

Dit ecohotel ligt vlakbij het centrum van San Marcos. Van buiten is het een oase van groen, van binnen zie je overal de rotsen waar dit hotel tegenaan gebouwd is terug. De kamers zijn mooi en luxe. Vanaf €44 per nacht voor 2 pers (inclusief ontbijt).

Book nu

Yoga Forest €€€

Dit retraite oord, met wellness en yogastudio, ligt midden in de natuur buiten de stad. Prijzig maar wel dé plek om even helemaal tot rust te komen. Vanaf €90 per nacht voor 2 pers. (minimaal 3 nachten). Er zijn ook gedeelde kamers.

Book nu


Tips

>> Er is slechts één pinautomaat in San Marcos, gelegen in een winkeltje. Het is dus handig om even te pinnen voor je hiernaartoe komt.

>> Je bereikt San Marcos het gemakkelijkst per boot. Vanaf San Pedro of Panajachel gaan er elke 20 minuten boten. Er zijn ook tuktuks beschikbaar die tussen de dorpen rijden, maar ik raad af om hier ‘s avonds nog gebruik van te maken. Houd er rekening mee dat de weg van en naar San Marcos slecht en onverhard is, een hobbelige rit dus.

>> Lake Atitlan ligt op 1600 meter hoogte. Overdag is de temperatuur hier heel aangenaam, maar ‘s avonds koelt het erg af. Een trui is geen overbodige luxe.

>> San Marcos is geen feestdorp. Na 23.00 uur is bijna alles dicht en je vindt hier geen kroegen. Ben je wel in voor een feestje, dan is de kans het grootst bij Hostel del Lago.

>> Het is gemakkelijk om vanaf San Marcos tickets voor de shuttlebus naar andere plekken in Guatemala te boeken. Overal vind je kleine kantoortjes die dit soort bustickets verkopen. Helaas zijn er geen nachtbussen beschikbaar, je kunt alleen in de ochtend de boot pakken naar Panajachel en daar de bus. Er worden ook tickets voor bussen van 14.00 uur verkocht, maar dit schijnt een scam te zijn.

Lake Atitlan


Blogs on Guatemala

Al mijn andere blogs over Guatemala.


Like this post? Pin it!

All you need to know about San Marcos at Lake Atitlan in Guatemala


Andere blogs over Guatemala

Diary| De laatste dagen in Guatemala: Flores en Tikal
Diary: Lake Atitlan en San Marcos

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.