Handige tips voor Bali

Ben jij van plan binnenkort naar Bali te gaan? Dan hebben ik hier een aantal handige tips voor je op een rij gezet, die je bezoek aan Bali nog fijner maken!

Benieuwd naar leuke reisroutes voor Bali? Kijk dan eens hier. En hier staat mijn Bali reisgids vol leuke restaurantjes, hotels en activiteiten.


Reizen en vervoer

Scooter/fiets

In de kleine dorpjes gebruik je meestal scooters (of fietsen) als vervoer. Overal vind je wel scooterverhuurders, een scooter kost ongeveer 4 euro per dag (inclusief helm). Heb je benzine nodig? Langs de kant van de weg zie je op veel verschillende plekken kleine stalletjes waar in glazen flessen benzine verkocht wordt. Belangrijk om te weten, officieel heb je een motorrijbewijs en internationaal rijbewijs nodig om een scooter op Bali te besturen. Niet zozeer om de scooter te kunnen huren, maar wanneer je in een ongeluk terecht komt, ben je niet verzekerd wanneer je geen motorrijbewijs hebt.

Taxi/busje

Langere afstanden, tussen de verschillende bestemmingen, doe je meestal per auto met een driver. Wij regelden dit vaak bij ons hotel. De prijzen die gevraagd worden zijn meestal prima. Hetzelfde geldt voor transport van én naar het vliegveld. Gebruik maken van Uber en Grab raden we je echt af op Bali. Op veel plekken zijn deze services verboden en daarnaast hebben we een nare ervaring gehad met een Uber driver bij het vliegveld. Wil je een taxi bestellen, maak dan gebruik van de Blue Birds, een officieel taxibedrijf. Spreek van tevoren een vaste prijs af (men rijdt op de meter, maar een indiactie is niet verkeerd) en pas op voor ‘nep’ blue birds.

Boot

De boottocht naar de Gili’s* en Nusa Lembongan, regelden wij bij onze hotels. Hierbij boekten we ook altijd meteen het vervoer van én naar de haven. De boten vertrekken meestal vanaf Sanur of Amed richting de Gili’s of Nusa Lembongan/Penida. Ga je richting de Gili eilanden, houd dan rekening met een wat ruwere overtocht, de zee kan hier soms best wild zijn. Ik kocht van tevoren in een apotheek reisziektepillen. Deze werkten prima, wat zeg ik, dit was paardenmiddel waarbij je niet meer ziek kón worden!


Geld

Cash is king op Bali. Betalen met creditcard kan soms ook, maar in de meeste winkels, restaurants en hotels moet je gewoon contant betalen. Gelukkig kun je op veel plekken pinnen.

Valuta

In Indonesië, is de valuta de Indonesian Rupiah (IDR). Op dit moment is 1 euro, net iets minder dan 17.000 IDR (aug 2018). Houd bij buitenlandse geldopnames altijd rekening met de kosten die de bank hiervoor extra in rekening brengt. Dit geldt zowel voor je eigen bank, als voor de lokale bank waarbij je pint.

Kosten

Bali is heel erg goedkoop, maar door de toename van toerisme is het niet meer zo goedkoop als vroeger. Voor een simpele Balineese maaltijd betaal je ongeveer €2-€4. Voor een goedkope overnachting betaal je ongeveer €10 euro. Een blikje cola kost €0,60 net als een fles water en een bintang (biertje) kost €1,50. Op Bali kun je ook prima uitgebreid dineren, dan liggen de prijzen tussen de €15-30 euro. Wat betreft luxe overnachten, hier is de sky the limit. Wij sliepen in prachtige hotels voor €50, maar het is ook zeker mogelijk het vijfvoudige te betalen. Net wat je zelf wil.

Pinnen

In de dorpen in Bali zul je veel pinautomaten vinden. Ga je naar Nusa Penida, Nusa Lembongan of een van de Gili-eilanden, geen zorgen, ook daar zijn verschillende banken. Je kunt hier altijd maar een beperkt bedrag pinnen, dus ben je van plan grote uitgaven te doen, ga dan langs meerdere pinautomaten. Houd in de weken na je bezoek aan Bali, je creditcard- of bankafschrijvingen in de gaten. Er wordt heel veel geskimd, en dat kan zo om een paar honderd euro gaan! Wij hebben dit zelf een paar keer gehad, niet heel prettig.


Accomodaties en Activiteiten boeken

Er zijn enorm veel hotels en hostels in Bali. Ook is Airbnb flink vertegenwoordig op het eiland. De eerste keer Bali hebben we ver van tevoren al onze overnachtingen geboekt, maar de keren daarop deden we dit niet meer. Het is absoluut niet nodig en doordat er zoveel aanbod is, is er meer dan genoeg keuze. Heb je een bepaald hotel op het oog waar je per se naar toe wilt én reis je in het hoogseizoen, dan kan vooruit boeken, wel verstandig zijn.

Ook activiteiten zoals het beklimmen van Mount Batur, het bezoeken van tempels of duiktrips hoef je niet ver van tevoren boeken. We boekten onze activiteiten, net als het vervoer, meestal bij ons hotel. Dit is misschien iets duurder, maar voor ons woog het gemak absoluut op tegen iets hogere kosten.

Wifi en Simkaart

Bijna overal op Bali wordt Wifi aangeboden. In de meeste hotels en restaurants doet Wifi het ook echt goed. Ga je iets verder het binnenland in, of kom je op minder toeristische plekken, dan kan dit wat minder zijn. Wil je verzekerd zijn van internet, overweeg dan om een lokale simkaart te kopen.

Wij hebben bij aankomst op het vliegveld een simkaart gekocht. Ik weet niet zeker meer welke provider, maar volgens mij was het Indosat. Je betaalt zowel voor de simkaart (die 30 dagen geldig is), als voor het tegoed dat je erop zet. De simkaart zelf kostte ongeveer 50.000 IDR en daarbij heb ik er 10GB voor +/- 120.000 IDR op laten zetten. In totaal waren we dus +/- €10 kwijt, prima te doen. Ben je door je data heen of wil je ook beltegoed laten storten (dit heet Pulsa), ga dan langs bij een van de vele kleine convenience stores zoals Circle-K of M-mart, waar dit verkocht wordt. Hier lees je meer tips om goedkoop online te blijven in het buitenland.


Religie

Bali is met 90% bijna geheel hindoeïstisch, in tegenstelling tot de rest van Indonesië, dat voornamelijk islamitisch is. De Gili eilanden, die  officieel bij Lombok horen zijn trouwens ook Islamitisch.

Loop je ‘s ochtends je hotelkamer uit, dan staat er vast een kleurijk mandje klaar met wierook, een paar muntjes of wat koekjes. Een klein en mooi offer. Je ziet het hindoeïsme overal terug op Bali, in de vorm van vele prachtige tempels, kleine kleurrijke offers en speciale ceremonies. Maar ook merkten wij het heel erg aan de mensen, die ontzettend lief en gastvrij zijn en veel oog hebben voor de natuur

Feestdagen

Er worden verschillende feestdagen op Bali gevierd, maar een van de belangrijkste feestdag voor Balinezen is Nyepi, een zuiveringsdag die gelijk staat aan nieuwjaar volgens de Saka kalender (de hindoeïstische kalender). Deze dag vindt vaak plaats in maart of april, en het is dan helemaal doodstil en uitgestorven op Bali. De dag ervoor worden boze geesten met veel muziek, vuurwerk en optochten weggejaagd, maar op nieuwjaarsdag blijft iedereen binnenshuis om de kwade geesten niet binnen te halen. Ook van toeristen wordt verwacht dat ze binnen blijven. Probeer reizen op Nyepi dus absoluut te vermijden. Een andere belangrijke dag is onafhankelijkheidsdag op 17 Augustus. Men viert dit met grote parades in heel Indonesië.


Klimaat en reisperiode

Bali heeft een tropisch regenwoud klimaat met twee seizoen: het droge seizoen van april tot en met september, en het regenseizoen van oktober tot april. De temperatuur is elk seizoen ongeveer gelijk. Houd in het regenseizoen wel rekening met een dagelijkse hoosbui. Wij zijn twee keer in december, midden in het regenseizoen op Bali geweest. De eerste keer hebben we geen regen gehad, de tweede keer iets vaker, maar ook dat viel mee.

Hoogseizoen

Hoogseizoen is in de maanden juli, augustus, en december. Het is drukker op het eiland. Prijzen liggen hoger, vooral met kerst en oud en nieuw, wanneer veel ‘Aussies’ over komen.

Middenseizoen

Middenseizoen is in de maanden mei, juni, en in september. Vooral voor duiken zijn dit topmaanden. Het weer is ook goed in deze maanden.

Laagseizoen

Laagseizoen is van januari tot april, oktober en november. De prijzen liggen een stuk lager. Er valt wat meer regen, maar dit is meestal niet extreem.

Kleding

Neem vooral heel veel luchtige kleding mee. Alleen wanneer je Mount Batur (een van de drie active vulkanen) gaat beklimmen is het handig om gym- of bergschoenen aan te trekken en meerdere lagen kleding. Boven op de vulkaan kan het namelijk fris zijn. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een tempel betreedt, je je schouders en benen bedekt.

Visum

Bij aankomst op Bali krijg je een gratis Visum on Arrival (toeristenvisum), dat 30 dagen geldig is. Wil je langer blijven, dan kun je van tevoren bij de Indonesische ambassade om een verlening vragen. Dit kan ook in Indonesië, maar dit is een ingewikkeld proces en je moet dit bij aankomst in het land al aangeven. Met deze verlening kun je maximaal 60 dagen blijven. Langer dan dit kan niet voor toeristen. Wel kun je tijdelijk het land verlaten, en weer terug komen, een ‘visa run’. Blijf je illegaal langer dan je visum geldig is, dan moet je bij het verlaten van het land, voor elke dag bijbetalen. Niet aan te raden want het schijnt een heel onplezierig proces te zijn waarbij men heel moeilijk kan doen.

*Let op: de Gili eilanden zijn momenteel niet toegankelijk door de aardbevingen van augustus 2018.


Like this post? Pin it!


Al mijn blogs over Bali

 

 

Filmpje: Roadtrip door Marokko!
Personal Update: zes maanden terug in Nederland

1 Comment

  1. by Rudi on 29 augustus 2018  16:01 Beantwoorden

    GoJek en Grab kun je prima gebruiken op Bali. Nergens problemen gehad. SIMkaart nooit op het vliegveld kopen, daar betaal je het dubbele. Ze staan de toeristen letterlijk op te wachten daar. Skimmen is inderdaad een probleem. Je kunt de app skimmer scanner gebruiken, maar in elk geval altijd bij een bank (binnen) pinnen, of een groot hotel met 24/7 beveiliging.

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.