Twee reisroutes voor Bali

Drie keer Bali in twee jaar, je kunt wel zeggen dat we gek zijn op dit kleine Indonesische eiland. In deze blog deel ik twee routes voor Bali en de omliggende eilanden. Een reisroute voor als je twee weken de tijd hebt, de andere voor drie weken Bali. Onder de twee reisroutes vind je een korte beschrijving van de verschillende bestemmingen wat het kiezen nog makkelijker maakt.

Onze eerste keer Bali duurde twee weken, waarin we in korte tijd de meeste hoogtepunten zagen. De keren daarna verbleven we voornamelijk in Canggu, ons lievelingsplekje, en maakten we daarnaast wat dagtripjes naar plekken waar we nog niet geweest waren. Ben je benieuwd naar mijn tips voor Bali w.b.t. hotels en restaurants? Kijk dan eens naar mijn reisgids voor Bali.


2 weken Bali

Denpasar Airport – Uluwatu – Canggu – Ubud  – Nusa Lembongan – Jimbaran (bij Denpasar airport)

Klik op de afbeelding om het schema van deze 2 weken Bali route te zien. Hier staan ook enkele hotels (met prijzen), en reistijden in.

Nadat je geland bent op het vliegveld van Denpasar, rijd je in 1 tot 2 uur (afhankelijk van het verkeer) door richting Uluwatu (3 dagen). Perfect om even te acclimatiseren en van je jetlag af te komen. Je gaat hier 3 dagen lang relaxen en genieten van het rotsachtige landschap. Je bezoekt de bekende Uluwatu temple, je gaat tijdens zonsondergang naar The Rock Bar, en je zont op Bingin Beach of Nyang Nyang Beach. Na drie dagen ben je helemaal klaar om je onder te dompelen in de surfvibes van het dorp Canggu (4 dagen). Je dagen bestaan uit surfen, yoga en smoothie bowls! In Canngu heb je het zeker weten gezellig met de vele backpackers die je hier tegenkomt. Je volgende bestemming is Ubud (3 dagen), waar je cultuur gaat opsnuiven. Dit houdt in, tempels bezoeken, een kookcursus volgen, rijstvelden zien en veel yoga en wellicht een massage. Helemaal zen ga je per boot naar Nusa Lembongan (3 dagen), waar je prachtig kunt snorkelen en duiken. Een dag voor je terugvliegt, neem je alvast de boot naar Bali, dit uit voorzorg mochten de boten ineens niet varen. Je laatste nacht spendeer je in Jimbaran (1 dag), op een half uurtje van het vliegveld af, waar je de heerlijkste vis kunt eten.


3 weken Bali

Denpasar Airport – Uluwatu – Canggu – Ubud – Lovina – Gili Air – Nusa Lembongan/Penida – Jimbaran (bij Denpasar airport)

Klik op de afbeelding om het schema van deze 3 weken Bali route te zien. Hier staan ook enkele hotels (met prijzen), en reistijden in.

Het eerste gedeelte van je reis is hetzelfde als bij de twee weken route voor Bali. Echter ga je nu van Ubud naar Lovina (2 dagen). Hier kun je dolfijnen spotten en lekker rustig op het strand liggen. Het is ruim twee uur rijden van Ubud naar Lovina. Wil je minder reistijd, overweeg dan om naar Jatiluwih te gaan en daar op de prachtig Glamping Sang Giri te overnachten. Vanaf Lovina ga je per taxi naar Amed (2 uur), waar je een nacht slaapt en waarna je de boot pakt naar Gili Air* (3 dagen). Op Gili Air (of een van de andere Gili eilanden) geniet je drie dagen van het ultieme eilandgevoel: geen auto’s, geen klok. Lekker suppen, snorkelen en zwemmen met schildpadden. De volgende stop is Nusa Lembongan of Nusa Penida (4 dagen) waar het een stuk minder toeristisch is dan op de Gili’s. Tenslotte eindig je ook hier de reis in Jimbaran (1 dag).

*Let op: de Gili eilanden zijn momenteel niet toegankelijk door de aardbevingen van augustus 2018.


De verschillende bestemmingen voor Bali

Hieronder een overview van de bestemmingen op Bali. Mis jij hier een plek hier? Laat het me even weten!

Denpasar

Denpasar is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Bali. Het is vooral een hele drukke hub waar je enkele keren doorheen zult rijden van en naar het vliegveld. Er is geen echt stadscentrum, het is een uitgestrekte regio met heel veel verkeer, winkels en woonwijken. Het vliegveld van Bali ligt net ten zuiden van Denpasar.

Jimbaran

Jimbaran is de regio die meteen onder het vliegveld van Denpasar ligt. Het staat bekend om de goede visrestaurants. Vanaf hier ben je snel bij het vliegveld, dus een handige uitvalsbasis voor wanneer je net geland bent, of op het punt staat om te vertrekken van Bali.

Uluwatu

Uluwatu is de naam van een stadje in een zuidelijke punt van Bali, maar ook wordt met deze naam het hele zuidelijke gebied aangeduid. Het landschap is hier een stuk ruiger dan de rest van Bali, met prachtige rotsen en een heuvel zo nu en dan. Uluwatu staat bekend om het surfen dat hier veel wordt gedaan. Voornamelijk door professionals want de golven zijn hier gevaarlijk hoog.

Kuta

Kuta is een van de meest bekende plekken van heel Bali. Het is een grote, toeristische regio aan het strand. We zijn hier vaak doorheen gereden en (gelukkig) nooit gestopt. Het deed ons een beetje denken aan een Aziatische versie van Salou. Geen aanrader dus.

Seminyak

Seminyak is een stad in het zuidwesten van Bali, vlak naast Kuta. Het is hier ook erg toeristisch maar heel anders dan Kuta. Waar in Kuta vooral veel dronken backpackers zijn, is Seminyak een stuk leuker en hipper. Er zitten enorm veel mooie restaurants, winkels en grote strandclubs. Seminyak is echter wel heel druk en massaal, daarom komen we hier toch iets minder graag.

Canggu

Dit is een surfdorp dichtbij Seminyak. We zijn hier vaker geweest en dit is ons favoriete plekje op heel Bali. Er hangt een fijne surfvibe en het is niet al te groot. Er zijn grofweg drie hoofdstraten waar zich alles afspeelt. Canggu is de afgelopen twee jaar flink veranderd. Was alles voorheen rond 22.00 uur dicht, tegenwoordig kun je ook hier tot in de vroege uurtjes doorfeesten. Daarnaast zijn er tientallen hotels en restaurants bij gekomen. Het blijft een heerlijke plek, maar het is niet meer zo rustig als vroeger.

Ubud

Ubud is het spirituele en culturele centrum van Bali. Je vindt hier honderden prachtige tempels, paleizen, markten en natuurlijk het Monkey Forest. Daarnaast kun je hier zeker tot rust komen met de vele yoga en meditatie studio’s, spa’s en massagecentra. Leuk om vanuit Ubud te doen is een dagtrip richting de rijstvelden of koffieplantages. De bekendste rijstvelden zijn die van Tegallalang. Ook hebben wij vanuit Ubud een sunrise hike naar Mount Batur gedaan. We werden iets na 02.00 ‘s nachts opgehaald, waarna we een ontbijt van pannenkoeken kregen en toen begonnen we aan een vier uur lange hike naar de top van deze actieve vulkaan. We kwamen net voor zonsopgang aan en het was magisch!

Beide activiteiten hebben we direct bij ons hotel gereserveerd, wat heel soepel verliep! Wij vonden Ubud wel erg toeristisch, houd hier dus rekening mee.

Lovina

Helaas, op deze plek zijn wij nog niet geweest. Lovina is dé plek waar je naar toe gaat om dolfijnen te spotten. We hebben gehoord dat het overigens best druk kan worden in de zee bij Lovina tijdens het dolfijn spotten, tientallen boten liggen tegelijk in het water. Het is de vraag in hoeverre dit nog diervriendelijk en verantwoord is.

Lovina zelf is een rustige strandplaats, met lange, zwarte stranden. Naast dolfijnen spotten, kun je hier ook prima duiken en snorkelen. En tenslotte is het leuk om een bezoekje aan de Gitgit waterval te maken, een van de grootste watervallen van Bali. Je kunt hier zelf per scooter komen vanuit Lovina of, je gaat met een driver. De Gitgit watervallen hebben we bezocht, en we hebben in dezelfde omgeving een mooie wandeling om de watervallen heen gemaakt.

Amed

Helemaal klaar met de drukte van Bali? Ga dan naar het rustige Amed. Dit is een regio in het noordoosten, waar niet veel toeristen komen. Je kunt hier heel goed duiken en snorkelen, en natuurlijk gewoon relaxen. Ook vanuit Amed kun je heel makkelijk Mount Batur beklimmen.

Sanur

Sanur is een wat grotere badplaats. Niet heel speciaal, er zitten mooie resorts en de stranden zijn mooier dan bij Kuta of Seminyak. Wij zijn hier enkel doorheen gekomen toen we de overtocht naar Gili Air maakten en toen we terug kwamen van Nusa Lembongan. Voor ons is Sanur zeker geen must see.

Gili’s

[Let op: door de recente aardbevingen (Augustus 2018) in Lombok, is er veel verwoest op de Gili eilanden. De meeste hotels zijn gesloten. Zoek van te voren goed uit of de Gili eilanden weer toegankelijk zijn, mocht je hier naar toe willen.]

De Gili’s zijn drie piepkleine eilanden voor de kust van Lombok. De drie eilanden hebben ieder hun eigen karakter: Gili Trawagan is het grootst, en een flink feesteiland vol met backpackers. Gili Meno is compleet het tegenovergestelde: het is hier heel rustig. Echt een honeymoon eiland vol met stelletjes. En tenslotte is Gili Air een mix van de eerste twee. Het is er rustig, maar er is nog genoeg te beleven. Wij hebben vier dagen op Gili Air gespendeerd. Hier relaxten we, zagen we schildpadden tijdens een snorkeltocht en leerden we suppen.

De Gili eilanden zijn te bereiken per boot vanaf Sanur. Er bevinden zich geen gemotoriseerde voertuigen op de Gili’s, en dat is ook helemaal niet nodig want ze zijn piepklein. In een half uur fiets je een eiland wel rond. De Gili’s zijn leuk, maar heel eerlijk vonden wij het een klein beetje tegenvallen. Misschien hadden we iets té hoge verwachten van deze paradijselijke eilandjes.

Nusa Lembongan en Nusa Penida

Nusa Lembongan, Nusa Cheningan en Nusa Penida zijn drie eilanden liggen op slechts een half uur varen ten oosten van Bali. Het kleine Nusa Lembongan en het nog kleinere Nusa Cheningan hebben we bezocht. Het zijn heerlijke eilanden, relatief rustig waar je geweldig kunt duiken en snorkelen. Ook hier vervoer je jezelf per scooter, en zijn er nauwelijks auto’s. Wij tourden per scooter rond het het eiland, relaxten op Mushroom Beach, en brachten een bezoekje aan Dreambeach. Ook gingen we spontaan met een oude visserman mee, die ons rond het eiland voer om op mooie plekken te snorkelen. De zee was zo ontzettend wild dat we meerdere keren vreesden te kapseizen.

Nusa Penida is de onbekende grote zus van de andere twee kleine eilanden. Hier vind je nauwelijks toerisme en is veel van de oude Balineese cultuur nog intact. Ries is hier kort voor een duiktrip geweest, want je kunt hier echt geweldig duiken met Manta Rays. We willen heel graag nog een keer naar Nusa Penida om van de lege stranden te genieten.


Benieuw hoe onze tijd op Bali er uitzag?


Like this post? Pin it!


Al mijn blogs over Bali

 

Personal Update: zes maanden terug in Nederland
Reisgids: Wat doe je tijdens een vakantie op Texel?

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.