Reisgids: Waar ga je uit eten op Texel?

Reizen maken naar verre, vreemde plekken is geweldig, maar we vergeten hierbij soms Nederland. Deze zomer hebben we besloten om te genieten van ons thuisland. Want wanneer de zon schijnt, is Nederland eigenlijk ook heel erg leuk. Dit keer een blog met de leukste restaurants van Texel!


Eind mei bezocht ik voor het eerst in mijn leven een Waddeneiland: Texel. Nu ben ik verkocht, ik wil hier elk weekend wel naar toe! Het eilandgevoel, de knusheid, de mooie natuur, en natuurlijk het strand! Ik ben verzot op het strand en op Texel loopt dit van paal 5 tot paal 33, bijna 30 kilometer aan strand. Gelukkig wonen onze vrienden Jorinde en Tim (die we in de Filipijnen hebben leren kennen) op Texel en zitten we nu in augustus, opnieuw op de boot richting Texel.

Met vrienden die op het eiland wonen, zijn we behoorlijk verwend; een hoop gezelligheid met allemaal echte Texelaars, een heerlijke slaapplek, en de mooiste stranden. Jorinde en Tim nemen ons mee naar allerlei restaurants en gezellige strandtentjes, plekken die écht leuk zijn, en niet de standaard toeristentrekpleisters. Hierbij een selectie van deze fijne eetgelegenheden.

Nederland Texel

1. Lokaal 16 (ontbijt & lunch)

Gravenstraat 16, 1791 CK Den Burg
Website

Ontbijten en lunchen doe je bij Lokaal 16. In dit karakteristieke pand in Den Burg kookt men biologisch en met veel smaak. Je kunt op een bankje in de zon voor het restaurant zitten, binnen of in de knusse tuin. We lunchten hier met tosti’s van Turks brood, courgettesoep, avocadotoast en worteltjestaart. Ook de koffie is goed, er zijn allerlei verschillende smaken én men heeft sojamelk (ik lust geen gewone melk). Toen ik trouwens de ontbijtkaart zag, liep het water me in de mond. Hier gaan we zeker nog een keer terug om te ontbijten.

Nederland - Texel

2.GASTROPAVILJOEN XV (Strand)

Westerslag 4, 1791 PP Den Burg
Website

Ben je op het strand en heb je zin in iets speciaals, en niet in de standaard strandhap van saté en hamburgers? Ga dan naar Gastropaviljoen XV, hier eet je heerlijke en worden de borden met veel zorg opgemaakt. Op de kaart staan aparte gerechten zoals kabeljauw carpaccio met garnalenschuim, sjalotten tarte tartin met gefermenteerde rode biet en soft-shell crab met wakame. Verrukkelijk eten mét een relaxte strandsfeer. We zaten op het terras, maar ook binnen zag het er heel gezellig uit met een enorme open kachel voor op koude dagen. Van dezelfde eigenaar is trouwens ook Strandpaviljoen Vijftien, dat hier meteen tegenover zit.

3. De Compagnie (lunch, borrel en diner)

Haven 20, 1792 AE Oudeschild
Website

In de jachthaven van Oudeschild, een klein lief dorpje ligt de Compagnie. Je zit hier heerlijk met een koel briesje terwijl je over de Waddenzee uitkijkt. Er hangt een ongedwongen sfeer, met niet teveel poespas. Prima om lekker een hapje te eten, of te borrelen nadat je de hele middag op het nabijgelegen strandje hebt gechild. We bestelden hier een rijkelijk gevulde borrelplank en dronken er een fles lekkere lichte rosé bij. Daarna bestelde ik op aanraden van Jorinde de enorme vissalade, erg lekker!

4. Strand paviljoen 12 (strand)

Jan Ayeslag 2, 1797 RM Den Hoorn
Website

Op het strand van Paal 12, waar overigens bijna alleen maar locals komen, staat Strandpaviljoen Twaalf. Hier hangt een echte surfvibe, met fijne muziek, grote banken en relaxt personeel dat gezellig even komt kletsen. Er worden elke vrijdag yogalessen en massages gegeven en het personeel doet mee aan verschillende foodfestivals onder de naam Donkey Business.

We moesten even wachten op ons eten, maar toen het er dan was, was het echt heerlijk. Ik at hier een grote bak kokosyoghurt met veel fruit, en Ries een veggieburger met supergoede frietjes. Ook heel leuk, toen we de dag ervoor iets wilden vieren met een fles champagne die we uit de Champagnestreek hadden meegenomen, vond eigenaar Steven het helemaal prima dat we zijn champagneglazen leenden!

Nederland - Texel

5. ‘t Pakhuus (lunch & diner)

Haven 8, 1792 AE Oudeschild
Website

Hét visrestaurant van Texel vind je natuurlijk in de haven van Oudeschild. Bij ‘t Pakhuus ga je luxe uit eten en geniet je van de verschillende regionale zeedieren. We hebben hier niet gegeten, maar horen alleen maar goede verhalen. Hier wil ik dus graag nog een keer naar toe, en wanneer dat zover is, ga ik zeker weten voor het Texelmenu. Alle gerechten op dit menu zijn bereid met ingrediënten van het eiland zelf.

Boven ‘t Pakhuus bevindt zich trouwens Hotel Texel Suites. Niet goedkoop, maar zo te zien prachtig om in te slapen! Dit luxe design hotel heeft ruime suites inclusief openhaard en uitzicht op de haven. Combineer een diner bij ‘t Pakhuus met een overnachting en je hebt het perfecte romantische weekendje weg!

Nederland - Texel


Andere plekken

Ga je nou met kinderen naar Texel, ga dan eens langs bij restaurant Quinty’s of Oranjerie t Vogelhuis. Helemaal kidsproof inclusief kindermenu’s én speelhoeken. Misschien nog wel leuker voor (en mét) kinderen is Catharinahoeve, een pannenkoekenrestaurant midden in het bos.

IJsjes eet je bij ijsboerderij Labora, waar het ijs vers gemaakt wordt. Je kunt zelfs de koeien die de melk voor het ijs leveren, bezoeken en gemolken zien worden.

Liever heel chique eten? Op Texel bevindt zich een sterrenrestaurant, waar je ook kunt overnachten én ontbijten met zeven-gangen: Bij Jef

Nederland - Texel


Like this post? Pin it!


Al mijn artikelen over Nederland

Filmpje van de mooiste plek op aarde: Frans Polynesië
Budgettips: hoe blijf je online in het buitenland zonder hoge kosten?

1 Comment

  1. by Kiki on 11 augustus 2018  13:47 Beantwoorden

    Wat handig al die tips!

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.