Reisgids voor de Champagnestreek!

Slechts 5 uur rijden en je zit met een glas champagne in de zon, perfect! Een lang weekend is ideaal voor een bezoek aan de champagnestreek. Door het heuvellandschap, de heerlijke champagne en de Franse taal overal om je heen, ben je echt even helemaal weg. Met Hemelvaart verbleven we samen met vrienden een lang weekend in dit prachtige gebied. In deze blog vind je al mijn tips voor een reis naar de Champagnestreek, en specifiek voor het gebied rondom Épernay. Benieuwd welke champagnehuizen ik kan aanraden? Klik dan hier voor de blog over onze favoriete champagnehuizen.

De Champagnestreek beslaat grofweg het gebied tussen Reims, Épernay en Châlons-sur-Champagne. Dit wordt ook wel de Gouden Driehoek genoemd. Vind jij het, net als wij, lastig om te bepalen wat een handige uitvalsbasis is voor de Champagnestreek, dan kunnen we je Épernay écht aanraden. Épernay is dé stad van de champagne. Het ligt lekker centraal, met tientallen champagnehuizen in de buurt. Heb je iets langer de tijd, spendeer dan ook zeker een dag in Reims. Deze middeleeuwse stad is wat groter dan Épernay en bevat een aantal mooie bezienswaardigheden, waaronder de Notre-Dame.

Reizen naar de Champagnestreek

De Champagnestreek ligt in de Franse Ardennen. Vanuit Nederland kun je het beste per auto hier naartoe rijden. Op de heenweg reden we niet via de snelweg, en kwamen we door allemaal leuke kleine dorpjes, echt een aanrader!

Ben je al in Frankrijk, bijvoorbeeld in Parijs, dan is een bezoekje per trein ook mogelijk. Épernay is slechts een uur per trein vanaf Parijs, en Reims zelfs maar 45 minuten. Houdt er wel rekening mee dat de meeste champagnehuizen niet bij elkaar in de buurt liggen. Het is daarom echt handig om een auto (met Bob) te hebben in dit gebied. Het is een leuke ervaring om van dorpje naar dorpje te rijden en af en toe bij een wijngaard te stoppen voor wat foto’s. Fietsen kan ook, maar houd rekening met die heuvels en de afstanden die soms best groot zijn.

Slapen doe je hier!

Je zit hier midden in Frankrijk, en wat is er nu idyllischer dan overnachten in een prachtig kasteel? Helaas moet ik je even wakker schudden, overnachting in deze omgeving is niet goedkoop en accomodaties zitten vaak maanden van te voren al vol. Wees dus optijd met het boeken van je accomodaties. Hieronder mijn tips voor fijne hotels in Épernay en de omgeving.

Comfort Suites €

Dit was het hotel waar wij hebben geslapen. Van de buitenkant een prachtig kasteel, en van binnen… ach het deed een beetje denken aan een ziekenhuis maar wat verder voor de prijs echt meer dan prima! Prijzen vanaf 54 euro per nacht (2 pers).

Boek hier

La Chevalée €€

Dit boutique hotel zit in het mooie Hautvillers, op 10 minuten rijden van Épernay. De kamers zijn modern ingericht en er is een tuin waar je rustig kunt genieten van een glas champagne. Prijzen vanaf 120 euro per nacht.

Boek hier

Hôtel La Villa Eugene €€€€

Dit hele chique hotel heeft een zwembad, typisch Franse kamers en in de badkamer bevindt zich een bad op pootjes. Wat wil je nog meer? De locatie is ook top, het bevindt zich midden in Épernay. Prijzen vanaf 220 euro per nacht

Boek hier

Vind je het niet erg om wat verder van Reims of Épernay af te zitten, overweeg dan om te overnachten bij La Porte d’ Arcy. Een leuke Bed & Breakfast ten westen van de Champagnestreek. Prijzen vanaf 90 euro per nacht.

Wat te doen in Épernay en omstreken?

Naast het bezoeken van de champagnehuizen en champagne drinken, zijn er nog meer leuke dingen te doen in én rondom Épernay.
  • Bezoek het schattige dorp Hautvillers. Het is alsof de tijd hier stil is blijven staan en alles voelt op en top Frans. We brachten een bezoek aan de kerk Abbaye Saint-Pierre, de plek waar Dom Perignon begraven is. Ook bezochten we hier het de winkel Antiquités et Champagnes, waar antiek en brocante uit de 18e eeuw wordt verkocht. Je vindt hier een geweldige collectie vintage Chanel tassen. De ingang van deze winkel bevindt zich achter een poort met daarboven ‘Entree Cave et Jardin’, waarna je een kleine binnenplaats oploopt. Hier kun je ook champagne proeven.
  • Bezoek het bos van Verzy ( Les Faux de Verzy). Op 30 minuten vanaf Épernay bevindt zich dit speciale bos, waar dwergbomen groeien (berken, eiken en kastanjes). In de zomer, wanneer er veel blaadjes aan groeien, lijken ze een beetje op gigantische, groene iglo’s. Leuk om een ochtendwandeling te maken en de speciale bomen te spotten.

  • Koop wat lekkere dingen, neem een kleed mee en rij naar wat wijngaarden. Zoek een plekje uit in de zon met een mooi uitzicht en ga lekker picknicken. Franser kan haast niet.
  • Zin in iets sportiefs maar ook dorst? Elk jaar wordt er in mei, La Champenoise georganiseerd, een hardloopwedstrijd van 18 kilometer. Je rent hierbij langs allemaal champagneboeren. Het is de bedoeling om bij elke boer, een glas champagne te drinken.

Waar ga je eten?

In Épernay

De restaurants in Épernay vonden we eigenlijk niet zo heel leuk. We aten een keer bij Chez Françoise, waar we leuk buiten konden zitten en men prima Franse gerechten heeft (niet veel keus voor vegetariërs).
Ook aten we bij Le Sardaigne, waar men grote en vooral simpele Italiaanse gerechten serveert. De aankleding is redelijk oubollig, maar de champagne erg lekker.
Een aanrader van Melissa, de dame die ons bij Champagnehuis Henri Giraud rondleidde, is Sacre Bistro. Dit is een modern restaurant met simpele Franse en Europese gerechten en een uitgebreide wijnkaart.

Buiten Épernay kun je op de volgende plekken leuk eten

Au36 is eigenlijk een champagneproeverij in Hautvillers waar je  ook leuk kunt lunchen. Men serveert allemaal kleine gerechten, o.a. kaas en quiche. Iets simpelers? Je zit heerlijk in de zon bij Cafe d’Hautvillers, midden in het dorp.
Bij Rotisserie Henri IV in Ay, kun je simpel maar goed eten. Je vindt hier niet veel toeristen, enkel wat lokale Fransen. Wil je hier dineren, reserveer dan optijd, het zit hier altijd vol.

Overige tips

  • De beste periode om naar de Champagnestreek te gaan is tussen april en halverwege oktober, met als hoogtepunt september wanneer de druiven geoogst worden. Tijdens het oogstseizoen zijn er allerlei leuke feesten en evenementen.
  • Zoek alvast enkele champagnehuizen uit en leg van te voren contact zodat je zeker bent dat er plek is voor een rondleiding of proeverij. Wij vonden dit de leukste huizen.
  • Ga niet enkel bij de grote bekende huizen langs! Natuurlijk, Moët de Chandon kent iedereen, maar juist de wat minder grote huizen (en dus minder commerciële) zijn erg leuk. Bij een dergelijk huis word je een stuk persoonlijker ontvangen, en het voelt er veel authentieker. Zo is Champagne Charles Mignon, een huis wat al zes generaties in de familie zit. De jongste dochter geeft tegenwoordig de rondleidingen.


Like this blog? Pin it!


Al mijn artikelen over Frankrijk

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Follow my blog with Bloglovin

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Fotoimpressie van de mooiste plekken van Marrakech
Video deel 2: het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.