Reisgids: Magisch Marrakech

Hoe is het om de stad Marrakech te bezoeken? Waar ga je eten, waar slaap je en wat zijn leuke dingen om te doen? Dat, en nog meer tips vind je terug in deze blog over magisch Marrakech!


Scooters rijden al toeterend voorbij, rechts en links wordt aan je getrokken en proberen winkeliers je te overtuigen hun winkel binnen te komen. Ondertussen schiet er een groepje vrolijke kinderen langs je heen en hoor je op de achtergrond de gebedsoproep van de moskee. Welkom in de hectische Medina, hét centrum van Marrakech. 

Morocco Marrakech shops

Na een week roadtrippen door het zuiden en het atlasgebergte van Marokko, hebben we nu nog vier dagen om te relaxen in Marrakech. Een beetje sceptisch komen we de stad in, na zoveel moois in de rest van Marokko, kan het toeristische Marrakech enkel nog tegenvallen. Of toch niet…? Vanaf het eerste moment voelen we ons hier thuis; de drukte, de aangename temperatuur maar vooral al het moois maakt Marrakech magisch. De stad is prachtig, elk hoekje is instagram-waardig met de roze gebouwen, torens van kruiden en mooie mozaïeken. We schieten dan ook ruim 500 foto’s in deze vier dagen, niet verkeerd. 

Marrakech is toeristisch, daar kun je niet omheen. Maar zo heel erg storend vond ik dit niet. Men spreekt hier, in tegenstelling tot de rest van Marokko, best goed engels. Houd wel rekening met typische “tourist traps”, let op je spullen en onderhandel over bijna alles. En ja, wees voorbereid op drukte, vooral in de Medina. 

Morocco Marrakech streets

Wat doe je in Marrakech?

Slenter door de Medina.

Overal om je heen gebeurt wat, en is er van alles te zien. Je vindt hier mooi leer, veel sieraden, tapijten en Marrokaans servies. Maar ook kruiden, vlees, vis en fruit zijn dingen die je hier kunt kopen. Ik kocht hier onder andere arganolie, saffraan, een hamamdoek en leren slippertjes. Afdingen is een must, waarbij weglopen soms onderdeel van het spel is. Moe van het winkelen? Rust dan uit met een kop muntthee op een van de vele dakterassen die Marrakech rijk is. Ga in de ochtend om in alle rust inkopen te kunnen doen, en in de avond om een duizend-en-een-nacht tafereel te zien. 

Morocco Marrakech streets

Bezoek het YSL museum en de Jardin Majorelle

Op anderhalve kilometer van de Medina bevinden zich het Yves Saint Laurent Museum en de Jardin Majorelle. Het museum was helaas dicht toen wij in Marrakech waren, maar schijnt een tentoonstelling over kleding en architectuur te bevatten. De aangrenzende Jardin Majorelle is echt heel mooi. Tussen de hoge cactussen en het bamboebos, bevinden zich mozaïeken fonteinen en prachtige gebouwen in felblauw en geel. Toegang kost 70 dirham per persoon (+/- 6,5 euro).

Drink muntthee op een dakterras met uitzicht over Jamaa el-Fna

Dit enorme plein aan de rand van de medina komt vooral ’s avonds tot leven. Mooi is het niet, leuk eigenlijk ook niet, met alle zakkenrollers, bedriegers en verkopers met aapjes aan een ketting. Maar het is wel een plek die bij Marrakech hoort. Wij bekeken het schouwspel van boven, op een van de dakterrassen aan het plein, en dát is wel heel erg leuk!

Morocco Marrakech buildings

Bezoek het Maison de la photographie

Dit kleine privémuseum heeft een mooie collectie foto’s die gemaakt zijn in Marokko. Het is absoluut de moeite waard dit te bezoeken, al is het maar om muntthee op het dakterras te drinken. Dit is misschien wel een van de mooiste dakterrassen van Marrakech. Entree is 40 dirham per persoon (+/- 4 euro). 

Slenter door het Palais Bahia

Dit paleis, raad ik vooral aan vanwege de rust en de mooie mozaïeken die je overal ziet. Dwaal van kamer naar kamer en ga soms even zitten om de prachtige kleuren op de binnenplaatsen te bekijken. Ben je toch in de buurt, bezoek dan ook Tombeaux Saadiens, een mooie tuin waar de tombes van de Saadien dynastie liggen. De toegang van zowel het paleis als de tombe is 10 dirham per persoon (+/- 1 euro). 

Morocco Marrakech Mosaics

Waar overnacht je in Marrakech?

Wanneer we even willen bijkomen van alle drukte, gaan we terug naar ons hotel, Riad la Parenthèse aan de rand van de Medina. Het is een oase van rust en we worden enorm in de watten gelegd door Patricia, de Belgische eigenaresse die ruim 20 jaar geleden verliefd werd op Marokko. Zeven jaar geleden besloot ze haar droom waar te maken, en kocht ze deze riad, waar voorheen elf gezinnen woonden. Na bijna een jaar keihard klussen was het huis omgetoverd tot een moderne riad, met 6 ruime suites en een prachtig zwembad op de binnenplaats. Een riad is een typisch klein Marrokaans hotel. De meeste riads zijn oude woonhuizen die door hun binnenplaats en beschutte bouw, veel koelte en bescherming tegen de zon bieden. In Marrakech zijn honderden verschillende riads te vinden, in elke prijsklasse. Wat Riad la Parenthèse anders maakt, is de moderne inrichting en grote ramen die zorgen voor licht in de kamers. De kamers bevatten de juiste balans tussen typisch Marrokkaanse elementen en strakke design meubels. 

Morocco Marrakech Riad la parenthese pool

Naast het mooie uiterlijk, is ook de gastvrijheid en de band die we opbouwen met Patricia, Pierre en de andere mensen die in de riad werken, speciaal. Men doet er alles aan om je verblijf fijn te maken. Kopjes thee met zelfgebakken koekjes worden gebracht zonder dat je er om vraagt, een verrukkelijk driegangendiner wordt voor je bereid met veel liefde. Patricia heeft allemaal fijne tips over de beste hamam’s en andere fijne plekken in de omgeving. Riad la Parenthèse is absoluut een aanrader. Overnachten kan vanaf 55 euro per nacht, inclusief ontbijt. Boeken kan via de website, per e-mail of via booking.com.

Morocco Marrakech Riad la parenthese room

Waar eet je in Marrakech?

Hmm uit eten in Marrakech, ik heb er gemengde gevoelens bij. Marrakech barst van de mooie, chique en vooral hippe restaurants. Eet je op zo een plek, dan hoor je enkel Engels en Nederlands om je heen. Het eten en de setting zijn instagram-waardig, met bijbehorende prijzen. Maar je zult hier geen Marokkanen vinden, en eigenlijk vind ik het eten bij lokale restaurants, veel lekkerder. 

Toch bij een hip restaurant eten? Hierbij onze favorieten in de medina:

Le Jardin. Alles is groen in dit mooie restaurant, van de tafels, tot de lampen en de menu’s. Omgeven door veel planten geniet je van gezond Marrokaans eten. Er wordt hier net iets minder olie en boter gebruikt dan bij de meeste restaurants.  

Nomad. Dit restaurant is van dezelfde eigenaar als Le Jardin. Over vier verdieping verspreid kun je genieten van de ‘Modern Moroccan cuisine’, zoals ze het zelf noemen. Het dakterras geeft een mooi uitzicht.

Max and Jan is een leuk conceptstore en restaurant in een. Het organische en lokale soul food wordt op het dakterras geserveerd.

Henna Cafe, is anders dan de drie restaurants hierboven. Zo kun je er naast eten ook Henna laten zetten, taalcursussen doen, of een middag koken met lokale vrouwen. Het is een stuk minder commercieel en vooral gewoon gezellig.

Morocco Marrakech dried fruits

Ultieme tips voor Marrakech

  • Wij werden soms helemaal gek van de mensen die ons spullen probeerden te verkopen, ze kunnen namelijk erg volhoudend zijn. Wat mij enorm goed hielp om op een respectvolle manier van hen af te komen was door heel enthousiast, en overdreven, te zeggen dat ik hun koopwaar geweldig  mooi vind, maar ik het toch echt niet ga kopen. Vaak waardeerden de verkopers dit, en liet ze mij daarna met rust.
  • Loop niet mee met mannen die je wel even de weg gaan wijzen… dit betekent altijd dat je uiteindelijk moet betalen.
  • Onderhandel over ALLES! Een taxi van het vliegtuig kost eerst 400 dirham (+/- 38 euro) en blijkt uiteindelijk ook voor 80 dirham (+/- 8 euro) te kunnen. Hetzelfde geldt voor alle koopwaar in de medina.
  • Let op voor zakkenrollers, vooral in de medina en op het plein Jamaa el-Fna.
  • Boek je accommodatie op tijd. Marrakech is populair en de leukste riads zijn snel uitverkocht.
  • Drink muntthee tussen de Marokkanen en ga lunchen bij een lokaal eettentje. Een leuke afwisseling met alle hippe plekken waar je enkel toeristen tegenkomt.

 


Do you like this post? Pin it!

Morocco Marrakech City Guide


Al mijn artikelen over Marokko

 


Voor deze blog heb ik samengewerkt met Riad la Parenthèse. Echter is alles hierboven voor mij waarheidsgetrouw, ik geef zoals altijd mijn eigen mening en ervaring weer.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Video deel 2: het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland
Reisgids Merzouga: glamping in de Sahara!

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.