Reisgids Merzouga: glamping in de Sahara!

Een kamelentocht en kamperen in de woestijn van Marokko, hoe is dat? In deze blog beschrijf ik onze ervaringen van dit avontuur in Erg Chebbi!


Licht gespannen rijden we Merzouga binnen. Het voelt een beetje alsof we ons in het decor van The Walking Dead bevinden. De stad is afgetakeld en lijkt verlaten, op wat rondhangende Marokkanen na. Om de paar meter roepen ze wat naar ons, of nog veel gekker, springt er een voor de auto om vervolgens op het raam te kloppen en in het Arabisch iets tegen ons te schreeuwen. Snel rijden we door, uitstappen doen we niet, de thermometer wijst 43 graden aan, geen wolkje aan de lucht en alles om ons heen is stoffig. Welkom in een van de laatste steden voor de woestijn begint. Ofja.. echt welkom voelen we ons niet… 

Gelukkig verandert dat gevoel snel. We rijden naar het postkantoor, waar we om 17.00 uur hebben afgesproken met Omar. Omar is onze contactpersoon bij wie we een kamelentocht & overnachting in de woestijn hebben geboekt. Hij heeft ons al gewaarschuwd, alleen wanneer we worden aangesproken door iemand die weet dat mijn naam Charlotte is, dan is het Omar. En inderdaad, stipt om 17.00 komt er een verbazingwekkend schone Golf aanrijden (onze auto is onherkenbaar door al het zand van de afgelopen 5 uur rijden), gaat het raampje omlaag, en horen we ‘Charlotte?’. Mooi, we zijn in goede handen! 

Omar neemt ons mee naar hotel Nomad Palace, tien minuten rijden van de verharde weg. Hier zetten we onze auto neer en hebben we alle tijd om ons om te kleden, op wifi te gaan (we hebben al 3 dagen geen internet gehad) of even af te koelen in het zwembad. Vanaf het zwembad hebben we een geweldig uitzicht: een stuk of tien kamelen die rustig staan te grazen en daarachter grote rode bergen zand: de Sahara. Terwijl we even liggen te relaxen raken we aan de praat met een stel uit Brisbane. Samen met hun dochter, die net een half jaar aan Oxford heeft gestudeerd, maken ze ook een roadtrip door Marokko. Later blijkt dat we in dezelfde groep zitten, gezellig! 

Merzouga desert track

Wanneer het bijna tijd is om te gaan, kleden we ons snel om. Ondanks de hitte, dragen we lange, dunne broeken (Ries heeft nog snel ergens op straat een witte katoenen broek gekocht), dichte schoenen en een sjaal. Dikke lagen zonnebrandcreme op mijn gezicht en armen, ik heb namelijk geen t-shirt met lange mouwen bij me (dat blijkt later ook niet nodig te zijn). Ter bescherming tegen de zon knoopt Omar een Berberdoek volgens de traditionele draagwijze op ons hoofd. Wanneer we naar de kamelen toe lopen, kijken de beestjes ons vanachter hun lange wimpers vriendelijk aan. Door een van de Berber gidsen worden we geholpen om te gaan zitten om een soort dekenconstructie rondom hun bult. Een zacht klopje op de knie van de kameel en WOOWHOOOH, in drie stappen staat het beest op en zit ik ineens twee meter boven de grond. De eerste meters voelen wat onwennig en wiebelig aan, maar al snel is het volop genieten wanneer onze stoet kamelen langzaam de woestijn in loopt. Om ons heen zijn enkel nog hoge bergen zand, en de lange schaduwen doordat de zon steeds lager komt te staan. De warmte valt gelukkig enorm mee, er staat een lekker windje en ook de bevroren flessen water die we meegekregen hebben, bieden veel verkoeling. 

Zo rijden we anderhalf uur door de woestijn. Soms komen we andere kameelstoeten tegen, of zien we ergens in een zanddal een tentenkamp staan. We zien de zon ondergaan, en stoppen even om foto’s te maken. Het schemert wanneer we bij ons witte tentenkamp aankomen. Desondanks is goed te zien hoe mooi het is. Rondom een kampvuur staan poefjes en er is een pad van tapijten gelegd dat naar elke tent gaat. Wanneer ik onze tent binnen loop, valt mijn mond open van verbazing. Het is zooo luxe! Er staat een enorm hemelbed, met een zithoek en een wastafel. Achter twee luifels bevinden zich onze eigen douche (met warm water) en toilet. Er is zelfs elektriciteit aanwezig, ongelofelijk, midden in de woestijn! Het ultieme Glamping dit!

Samen met het gezin uit Australië, en een groep jolige spanjaarden, hebben we een diner in de hoofdtent. Vervolgens gaat het kampvuur aan en beginnen de Berbers op trommels te spelen en muziek te maken. En zo eindigen we deze geweldige avond.

De wekker gaat de eerste keer om 05.00 uur. Ik blijf nog even liggen, maar Ries staat op om foto’s van de sterren te maken. Er is hier nauwelijks lichtvervuiling. Het resultaat zijn prachtige foto’s van de melkweg. Een klein uurtje later, gaat de wekker voor de tweede keer, tijd om de zonsopgang te bekijken. We kleden ons snel aan, en lopen naar buiten. Het zachte zand is koel aan onze voeten. Slaperig lopen we de duinen in, omhoog vergt veel inspanning, naar beneden niet, dat is een kwestie van glijden. Je zakt soms tot aan je knie in het zand weg. Het begint al een beetje licht te worden, en Ries rent vooruit om wat foto’s van een hogere duin te maken. Ineens begint hij wild te gebaren en te schreeuwen dat ik moet komen. Ik zet een sprintje, in zoverre dat dan ook kan in mul zand, en kom buiten adem boven. En dan zie ik het… een vuurrode bol die boven de donkere zandduinen omhoog komt. De zon is nog nooit zo groot geweest en het is geweldig om te zien! Er is niemand om ons heen, en we genieten in stilte. Langzaam komt de zon verder op en wordt het snel warmer.

Terug in het tentenkamp, ontbijten we met de groep, en klimmen dan weer op de kameel. Het is tijd om terug te gaan. Stipt om 09.00 zijn we terug bij het hotel. We stappen de auto in, beiden met een grote glimlach om onze lippen. Wauw wat was dit een mooie ervaring!


Ook overnachten in de woestijn?

Naast een kamelentocht, is het mogelijk om per 4×4 door de duinen te rijden of te gaan sandboarden. Wij sliepen in de Erg Chebbi woestijn, deze ligt in de buurt van Merzouga, helemaal in het oosten van Marokko. Iets meer in het midden van Marokko bevindt zich ook de Erg Chegaga woestijn. Deze schijnt ook prachtig te zijn, maar de duinen zijn hier minder hoog en de laatste twee uur richting de woestijn moeten per 4X4 worden afgelegd. Van Marrakech naar Merzouga is ongeveer 9 uur rijden en vanaf Ouarzazate 5 uur.

Het is handig om een lange broek, dichte schoenen, zonnebrandcreme, een zonnebril en sjaals of een pet te dragen tijdens de kamelentocht. Bang voor spierpijn? Geen zorgen, de kamelenrit duurt zowel heen als terug maar anderhalf uur. Je zult het wel voelen in je benen, maar de spierpijn bleef bij ons uit. Wij boekten onze kamelentocht bij Omar (zie de optie hieronder) en waren hier heel blij mee. Er zijn veel aanbieders die allemaal ongeveer hetzelfde zijn, op soms de prijs na.

Morocco merzouga desert cameltrip

Fijne accommodaties in en rondom de woestijn van Erg Chebbi.

Omar Camel Trekking

Dit is het kamp waar wij onze overnachting en kamelentocht hadden. Absoluut een aanrader, met ontzettend lieve mensen. Schrik niet van de outdated website, stuur Omar een mailtje en je betaalt pas na afloop van de tocht. Vanaf 80 euro per nacht.

Boek hier

Luxury Desert Camp

Op zoek naar kamperen in de ultieme luxe, boek dan deze tenten. Ze bevatten een stuk meer privacy, aparte activiteiten en je kunt het kamp per private jet bereiken, haha, mocht je die hebben natuurlijk! Prijzen vanaf 320 euro per nacht.

Boek hier

Kanz Emmeral

Overweeg je ook een nacht in Merzouga te blijven? Dan is dit hotel volgens vriendin E. een absolute aanrader. Het ligt een paar kilometer buiten Merzouga en vanaf het zwembad heb je uitzicht op de zandduinen van Erg Chebbi. Prijzen vanaf 60 euro per nacht

Boek hier


Like this blog? Pin it!


Al mijn artikelen over Marokko

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Reisgids: Magisch Marrakech
Reisroute: het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.