Wereldreis voorbereiden | Travel Plan per land

Wanneer je een reis gaat maken, bereid je natuurlijk altijd het een en ander voor. Je bepaalt je bestemming, boekt je vluchten of ander vervoer en hebt wellicht zelfs al een route in je hoofd. Zo doen wij dat ook, en zoals je wellicht al gemerkt hebt, houden we flink van plannen. Nu we een grotere reis dan normaal gaan maken, zijn we al geruime tijd bezig. En ik wil jullie graag hier het een en ander over vertellen, misschien heb je hier zelf wat aan!

Het gaat best wel flink wat informatie zijn, dus ik heb het even opgesplitst in verschillende blogs. Lees hier hoe we de route hebben bepaald. Deel 2 gaat over hoe we onze planning per land maken.

Travel Plan maken

Dus.. je weet hoe lang je in het land van bestemming gaat blijven, waar je aankomt en wanneer je weer zult vertrekken. En dan? Dan maken we een globale planning van wat we willen zien en of bezoeken. Dit proces is verschillend per land. Zo hebben we Japan heel gedetailleerd uitgestippeld maar hebben we voor Vietnam nog helemaal niets gepland behalve het hotel de eerste nacht.

Prijs – hoog/laag seizoen

Landen als Japan, Nieuw Zeeland en Frans Polynesië zijn niet goedkoop. Daarnaast hebben deze landen te maken met hoog en of laag seizoenen waarbij je door vroeg te boeken veel geld kan besparen. In Japan en Nieuw Zeeland zitten we beiden in het hoogseizoen, veel vraag = hoge prijzen. In Frans Polynesië zitten we juist in laagseizoen, maar dat betekent voor Frans Polynesië zeer weinig aanbod, en dus alsnog hoge prijzen.

Deze landen regelden we dus als eerst. Op die manier hebben we een fijne route met goede hotels (hopen we!) kunnen regelen zonder de hoofdprijs te betalen. In Nieuw Zeeland hebben we zo snel mogelijk de campervan (via Spaceships) geboekt omdat we heel bang waren voor prijzen die omhoog gingen. En voor Frans Polynesië hebben we redelijk op tijd al de vluchten geboekt omdat er maar beperkt gevlogen wordt in laagseizoen en we niet buiten de boot willen vallen.

Lijstjes maken = keuzes maken

Wij hebben de landen verdeeld tussen ons tweeën en zijn lekker ’s avonds of in de weekenden met Lonely Planets en blogs aan de slag gegaan. In elk land afzonderlijk zouden we zo 4 maanden kunnen verblijven, dus ook hier geldt weer.. keuzes maken. In zo een geval maken we een lijst met plekken die we zeker moeten bezoeken, en gaan dan kijken hoe lang voor elke plek nodig is en hoe we tussen de verschillende plekken kunnen reizen. Dit laatste is niet onbelangrijk. Waar het reizen in Japan super makkelijk en snel gaat middels de bullet trains, ben je op de Filipijnen makkelijk 2 dagen onderweg met boten, bussen, vliegtuigen, taxi’s nog meer bussen om een stukje van nog geen 300 km te overbruggen.

Informatiebronnen

Informatie haalde we dus uit de Lonely Planets, maar we hebben ook gebruik gemaakt van behoorlijk wat blogs. Zien welke routes andere mensen hanteren, hoe lang ze ergens blijven, dat helpt bij het inschatten hoe lang je zelf ergens voor moet inplannen. Voor een deel is daar deze blog ook uit ontstaan, onze routes kunnen laten zien en zo vrienden die naar hetzelfde land gaan helpen met het plannen van hun reis.

Hierbij een kleine greep van de handige blogs/websites die wij gebruiken:

Voor vluchten/vervoer

 • Kiwi – Fijne website om vluchten te vergelijken en handige data te bepalen.
 • Rome2Rio – Perfecte website om precies zichtbaar te maken hoe je van de ene bestemming naar de andere moet komen. Geeft ook allerlei informatie over bussen, treinen, metro’s etc.
 • Google Flights – Goed om vluchten te vinden.

Voor informatie per land zoals kosten & benodigde inentingen

 • Lonely Planet – vooral de ‘essential information’ pagina’s van de landen zijn mega handig. Hierop kan je bijvoorbeeld precies zien wat een goedkoop, normaal of duur hotel ongeveer kost inclusief exchange rates! Maar ook op het forum van Lonely Planet kan je veel informatie vinden!
 • Backpacken in Azie – handige basis informatie. Verwacht geen on-ontdekte pareltjes hier, maar wel fijne basis routes en informatie over zaken als visa’s en inentingen.

Blogs met ervaringen

 • Karlijn Travels – Ik ben groot fan van Karlijn. Als reisjournalist met verschillende grotere wereldreizen heeft ze over enorm veel landen prachtige blogs geschreven. Gebruikt voor Japan, Filipijnen en Frans Polynesië!
 • Never Ending Footsteps – Oh wat heb ik moeten lachen om alle blunders van Lauren. Ook voor Frans Polynesië veel gebruikt!
 • We Wander Asia – De foto’s van Noemie en Hugo zijn jaloersmakend mooi. Daarnaast is hun blog super overzichtelijk en handig voor alles in Zuid Oost Azië.
 • Reisjunk – Fijne website waar je ervaringen leest van verschillende bloggers. Vooral voor Zuid Oost Azië gebruikt.
 • Ik wil meer reizen – Reiswebsite met verzameling blogs. Vooral gebruikt voor Japan!
 • The Sandy Feet – Engelstalig blog met leuke stukken over Frans Polynesië.
 • The Bucket List Family – En dan vooral hun vlogs op YouTube. Oké iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik gewoonweg een mega crush op deze familie heb. Ze zijn zo positief en maken prachtige, vrolijke video’s!

Daarnaast hebben wij vaak gebruik gemaakt van Facebook groepen zoals ‘Azie Backpackers‘, ‘Filipijnen NL’ en ‘New Zealand Backpackers’.

Excel

Na al deze research hebben we dus globaal een idee wat we willen zien, wat de volgorde gaat zijn en hoe we tussen deze plekken gaan reizen. Deze informatie zetten we in een Excel met de data en eventuele andere informatie erbij. Hier vind je een voorbeeld van de Excel die we voor onze gehele wereldreis gemaakt hebben. En dan begint hetgeen wat ik het allerleukste vind: overnachtingen regelen!

Hoe we onze overnachtingen regelen, lees je in de volgende blog die al onze geheimen wat betreft het vinden de perfecte hotels zal onthullen!

 

5 momenten wanneer reizen echt niet leuk is.
Wereldreis voorbereiden | De route bepalen
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.