Citygids voor Bologna

Zinderend in de juli zon spendeerden we 36 uur in Bologna. Bologna is een prachtig oude stad in het Noorden van Italië. Eind juli is het er erg rustig, de meeste inwoners zijn de stad uit en er komen niet veel toeristen naar Bologna. Dit betekende dat we deze 36 uur lekker rustig konden ronddwalen en op ons gemak alles konden bekijken.

Bologna is een echte studentenstad. De oudste universiteit van Europa bevindt zich hier en er zijn dan ook veel jongeren te vinden. Dit geeft de stad een leuke vibe.

Wat verder opvalt, is dat er door de hele stad heen zuilengalerijen zijn om onder door te lopen. Heerlijk met deze hitte want er is zo altijd wel schaduw. Deze galerijen, die in totaal 40 km lang zijn, beschermen de inwoners van Bologna niet alleen voor de zon, maar natuurlijk ook tegen de regen.

Hieronder een overzicht met tips. Wat zal opvallen, is dat er veel meer ‘To eat’ tips zijn dan andere tips… Tja, Italië is en blijft natuurlijk het land van het eten! Of zoals mijn tante Ank schreef “Ok top! Jullie hebben dus vooral gegeten”. Uuuh… ja, dat klopt als een bus.


De leukste restaurants in Bologona

Eten in Italië is eigenlijk altijd goed, maar het is hier in Bologna toch echt nog van een niveau hoger. Typerend voor deze stad is natuurlijk de Pasta Bolognese die hier vandaan komt. Ons viel het echter ook op hoeveel hippe restaurants er zijn met bijvoorbeeld vegan en vegetarische opties. Iets dat je in Italië niet zo snel verwacht.

Het beste ontbijt en de lekkerste koffie in Bologna

  • Caffe Rubik was een grote verrassing voor ons. We kwamen hier langs op weg naar een ander restaurant, maar zijn hier blijven plakken. Heerlijke koffie (met zelfs sojamelk voor de liefhebber) en geweldige focaccia’s, croissants en broodjes. De ambiance is super, lekker rustig maar met goede muziek die je zelf kan uitkiezen uit een van de honderden cassettebandjes die aan de muur hangen.
  • Pappare’ is een typische hippe plek om te brunchen, iets dat je niet vaak in Italie tegenkomt. We namen de ‘fruit garden’ een goed gevulde salade, de vegan croissant en toast met scrabbelde eggs en avocado creme.
  • Fragola. De hotspot voor gezond en lekker eten. Je kan hier zelfs een Acai bowl scoren. Daarnaast is het niet duur. Helaas zijn we hier niet geweest, het was nog dicht toen we er langs liepen.

Leuke lunch tentjes in Bologna

  • Mercato di Mezzo. Deze mooie, overdekte markt heeft een veelzijdigheid aan lokaal eten.
  • Trattoria del Rosso. Een van de oudste restaurants in Bologna. Hier serveert me simpel en goed eten. Tijdens de lunch kan je hier een menu del dia halen voor slechts €10 euro per persoon. Wees wel optijd. Er staat altijd een rij.

Dineren in Bologna

Toen we ‘s ochtends aan de barista van het leuke barretje waar we zaten vroegen wat typerend voor Bologna was, zei ze meteen: ‘Bologna is de stad van het aperitief, het is hier altijd tijd voor een aperitief.’  Het verklaart waarom er door de hele stad zo ontzettend veel barretjes te vinden zijn. Aperitief houdt in Italië in dat je een (alcoholisch) drankje koopt en daar een plankje met lekkers bij krijgt, of zelf een bordje vol mag scheppen bij een buffet. Het is bedoeld om de ergste honger te stillen. Maar om heel eerlijk te zijn, kwamen wij niet verder dan het aperitief. Dat was al zo heerlijk en vullend, en mede dankzij de uitgebreide lunches, bleef het hier dan ook bij.

  • Slumaria Simoni. Mooie zaak vol kazen, hammen en wijn. Hier drink je prosecco met een goedgevuld bord vol vlees, kaas en brood.
  • Via Pescherie Vecchie. Dit is de straat waar ook Slumaria Simoni zit. Het is wat ons betreft de gezelligste straat van heel Bologna, met overal gezellig barretjes!

Italie: DSCF3648


Wat doe je in Bologna?

  • Beklim de Torri degli Asinelli of zijn kleinere broertje Garisenda. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over heel de stad. Als je ernaar toe wandelt valt trouwens goed op hoe scheef de ene toren staat.
  • Verdwaal in de kleine rustige straatjes en ga op een mooi terras wat zitten drinken. Een van de mooiste pleintjes is Piazzo Santa Stefano.
  • Helaas hebben wij dit door de korte tijd niet kunnen doen, maar de wandeling van het stadscentrum naar Basilica San Luca, schijnt geweldig te zijn. Deze basiliek staat boven op een heuvel waardoor je een mooi uitzicht op Bologna hebt.

Italie: Bologna


Waar slaap je in Bologna?

I Love My House €
Wij sliepen in een fijn appartement midden in de stad. Dit huurden we via Booking.com en we waren de eerste huurders ooit. De verhuurder sprak geen woord Engels, maar met google.translate kwamen we een eind! Daarbij was de verhuurder erg behulpzaam, we kregen een flesje wijn van hem en hij heeft wel drie keer verteld waar alles in het appartement stond. Aanrader dus! Ohja, en het was ook nog eens zeer betaalbaar (we betaalden €50 per nacht).

Hotel al Cappello Rosso €€€
Mooi luxe hotel. Centraler kan gewoon bijna niet. De kamers zijn mooi en groot en van wat we gehoord hebben is het personeel ontzettend gastvrij!


Al mijn blogs over Italië

5 keer gratis sporten op reis
Reisroute voor Singapore & Myanmar

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.