Reisroute voor Singapore & Myanmar

Onze reis naar Singapore combineerden we met een reis naar Myanmar. Een enorme tegenstelling en dat maakte het juist zo leuk! Singapore is enorm westers en über- georganiseerd, Myanmar is pas net open voor toeristen, men spreekt er nauwelijks Engels. Hieronder vind je onze reisroute en extra reisinfo.

Reisroute:

Singapore-Yangon-Bagan-Kalaw-Inle Lake- Yangon

kaartje 1

Klik op de kaart om onze itinerary te zien.

We hadden in totaal slecht 13 dagen voor zowel Singapore als Myanmar dus dat betekent keuzes maken en veel snelheid. En tja dan komt het plannen en die extreme overgeorganiseerdheid wel lekker van pas! Het begin van onze reis was in Singapore, waar we 4 dagen verbleven. Vervolgens zijn we naar Yangon gevlogen waar we een dag bleven om vervolgens door te gaan naar Bagan. Yangon is leuk voor 2 of 3 dagen, blijf hier niet veel langer. Bagan was heerlijk om even bij te komen. We hadden hier prima nog 2 dagen extra kunnen relaxen en genieten van de omgeving, maar die tijd was er niet. Vervolgens vlogen we door naar Kalaw, een dorpje van waar veel trackings gaan. We kozen voor de twee daagse track naar Inle Lake. Deze kan je in 3 dagen doen, maar om eerlijk te zijn vonden wij twee dagen prima. In Inle Lake aangekomen hadden we, zoals ik hier al schreef, wat pech met het weer. Hier had ik graag nog een dag langer de tijd genomen om lekker rond te fietsen. Tenslotte vlogen we terug naar Yangon omdat hier onze terugvlucht vandaag ging. Dit klinkt veel en is ook veel, maar mede door het vliegen was het prima vol te houden! Het was daardoor wel duurder!

Wat hebben we geskipt?

Wanneer we meer tijd hadden gehad waren we zeker langer in Myanmar gebleven. De volgende plaatsen staan hoog op mijn verlanglijst om nog een keer te zien:

  • Mandalay: deze stad zelfs is niet zo heel speciaal, maar de tempels, natuur en natuurlijk de bekende U-brein brug zijn wel mooie plekken om te zien.
  • Ngapali: Dit is een kustplaats. De stranden van Myanmar schijnen prachtig te zijn en nog zonder toeristen. Verblijfkosten zijn wel iets hoger omdat er simpelweg niet veel aanbod is. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je wel extra reiskosten maakt, enkel vanaf Yangon en Mandalay gaan handige vluchten hier naar toe.

Myanmar: hiking in Kalaw


Vervoer

Vliegen

NL naar Singapore & Myanmar naar NL: we vlogen met Emirates. Heerlijk, echt geweldige service!

Singapore naar Myanmar vlogen we met Jetstar. Prima, net wat meer beenruimte, en fijn personeel.

In Myanmar hebben we alles per vliegtuig gedaan. Dit was heel fijn, vluchten waren elke keer heel kort en met een fijne service. Je zit niet in de nieuwste vliegtuigen maar ach, dat is ook wel grappig. Het boeken van tickets hebben we ver van te voren gedaan, vooral in hoogseizoen kunnen vluchten snel vol zitten. Heb je de tijd en maakt het niet uit als je een dag later vliegt, dan kan je ook prima boeken op het vliegveld.

Vliegmaatschappijen die ik kan aanbevelen:

  • AIRKBZ (hiermee vlogen wij, prima!)
  • Air Mandalay
  • Golden Myanmar Airlines.

Voor de routes kan je het beste even kijken op Wikipedia, dan zie je precies welke airliner naar waar vliegt, lekker puzzelen! Ja… we hebben nooit gezegd dat reizen in Myanmar simpel is.

De websites van de airlines zijn zeker niet geavanceerd. Bij ons is het boeking wel gewoon prima gegaan! Vliegen is niet goedkoop, reken per enkeltje ongeveer €100. Hier komt dan wel het gemak van snelheid bij. Je hoeft slechts een half uur voor je vlucht op een vliegveld te zijn en verliest dus weinig tijd met reizen.

De namen van de vliegvelden in Myanmar zijn net anders:

  • Yangon vliegveld = Rangoon
  • Bagan vliegveld = Nyaung U
  • Inle Lake vliegveld = Heho

 

Treinen

Treinen door Myanmar zou ik niet nemen, maar hé ik ben misschien niet enorm avontuurlijk. We hebben hele grappige verhalen gehoord over wagons die ongemerkt los werden gekoppeld waardoor mensen dagen gestrand waren. Ook gaan de treinen er langzaam en schijnen de ritjes niet al te veilig te zijn. Wel schijnen de trein ritjes heel mooi te zijn.. misschien dus gewoon wel doen!

Bussen

Het is goed mogelijk om met bussen door het land te reizen. Je kan bijvoorbeeld nachtbussen nemen. Dit is qua prijs een heel stuk voordeliger dan vliegen. Je betaalt ongeveer 10 tot 20 euro om van Yangon naar Bagan te komen. Beter voor een backpackers budget dus!


Overige handige tips

Reistijd
Singapore kent een Moesson periode (okt t/m jan) waarbij het vaker regent. Dit vonden wij echter niet storend, we hebben ook genoeg zon gehad in december.
Wij bezochten Myanmar in December, dit was een prima moment. Myanmar heeft een koelseizoen (nov t/m feb), daarna begint het hete seizoen (maart t/m mei) gevolgd door het regenseizoen (juni t/m okt). Het prettigste moment om te reizen is het koelseizoen, daarna wordt het te heet en te nat om bijvoorbeeld leuke trackings te doen.

Geld
Singapore hanteert de Singapore Dollar. Je kan overal in het land en de stad pinnen en geld wisselen. Ook je Creditcard zal waarschijnlijk overal werken.
In Myanmar is dit iets anders. Er zijn tegenwoordig veel meer pinautomaten dan vroeger, maar lang niet al deze pinautomaten doen het altijd of accepteren je pinpas. Houd hier dus rekening mee en neem meerdere pinpassen of creditcards mee. Je kan Euro’s of Dollars meenemen om daar te wisselen, dan krijg je best een gunstige rate. Weet wel dat elk briefje perfect moet zijn (geen scheurtjes of kreukels), en ze alleen hoge (boven de €50) briefjes aannemen. De lokale valuta in Myanmar is Kyat.

Kosten
Singapore is geen goedkoop land. Hanteer hier gewoon Europa als maatstaaf.
Myanmar is qua eten enorm goedkoop. Overnachtingen zijn in vergelijking met andere Aziatische landen wel relatief duur. Wij betaalde per nacht (2 personen) ongeveer €50 euro. Activiteiten en reizen met openbaar vervoer is enorm goedkoop in Myanmar. Vliegen is wel weer een stuk duurder in Myanmar.

Wifi
In Singapore heb je overal prima werkend wifi.
In Myanmar is het Wifi ook steeds beter. Een jaar geleden was dit nog anders, maar tegenwoordig heeft elk hotel best prima werkend wifi.

Ballonvaart Bagan
We hebben lang getwijfeld, gaan we wel of niet de ballonvaart doen. Er zijn veel positive maar ook veel negative geluiden. Pro: het is prachtig, dit uitzicht is magnefiek. Con: het is enorm duur (€500 pp), en sterk afhankelijk van het weer. Uiteindelijk hebben we besloten dit niet te doen, geen spijt van maar het had ons wel prachtig geleken.


Al mijn blogs over Myanmar

 

Citygids voor Bologna
City-gids voor Barcelona

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.