Citygids van Napels

O Napels wat ben je leuk! De stad van de maffia, de oorsprong van de Italiaanse keuken, en de plek waar men al eeuwen leeft met de dreiging van een natuurramp, de uitbarsting van de Vesuvius. Begin november zijn we een lang weekend naar deze prachtige stad gegaan. Naast dat we hier heerlijk gegeten hebben, zijn we naar Pompeï geweest en hebben we de Vesuvius bezocht. Beiden absoluut een aanrader!

Mensen in Napels lijken wat nors, maar vergis je niet, ze zijn zeer hartelijk en verwelkomen je met open armen in hun ‘Napoli’.

Napels heeft in de lente en herfst een aangenaam klimaat, helaas hadden wij net pech en viel er zo nu en dan wat regen. Een weekendje naar Napels hoeft niet duur te zijn. Eten is er een stuk goedkoper dan in het toeristische noorden van Italië, en ook de kosten voor overnachtingen vielen ons zeer mee.

Heb je meer dan een paar dagen, huur dan een auto en toer de prachtige Amalfi kust af. Of ga voor enkele dagen naar het mooie eiland Ischia of het luxe (en vele malen duurdere) Capri.

Het viel ons op dat de stad weinig toeristen kent. Maar goed ook, want stiekem hopen we dat dit pareltje on-ondekt blijft!

Napels: Vesuvius


To Eat

Ooo waar moeten we beginnen? Napels is de geboorteplaats van de Italiaanse keuken, alles is er lekker. Moeilijk om hier maar enkele restaurants te noemen, maar vooruit, hierbij de hoogtepunten.

  • Osteria La Chitarra. Simpel heerlijk Italiaans eten. De wijn is ook echt top hier.
  • Osteria della Mattonella. Dit op en top Italiaanse zaakje zit altijd bom vol. Reserveren is dus echt een must. Ligt in een leuk volkswijkje, heerlijk om van te voren door rond te struinen!
  • Il Ritrovo dei Sapori,Caseificio Marigliano. Dit piepkleine tentje naast het Centraal station is dé plek om de lokale specialiteit buffel mozzarella te eten. Je kan hier allerlei delicatesse kopen, maar vraag gewoon om een bord van het huis. Je krijg dan een enorm bord met de beste antipasti die je ooit hebt gehad. Lekker glaasje wijn erbij en genieten op je klapstoeltje. Krijg je het niet op (het is zoveel, dat is zeker het geval), geen probleem, hier kennen ze het concept doggybag!
  • Gino Sorbillo. Napels, de oorsprong van de Pizza! Volgens de legende werd in Napels de pizza ontdekt. In Napels MOET je natuurlijk een pizza gaan eten, en waarom dan niet bij de pizzeria waar het volgens de legendes allemaal begon? Let op: deze plek is erg toeristisch.
  • Pintauro. Hier vind je de beste Sfogliatelle (Napolitaans gebakje van bladerdeeg gevuld met ricotta) en Baba (Napolitaanse tulbandcake met rum) van de hele stad.

To Drink

Honderden leuke barretjes vind je in deze studentenstad. Twee sprongen er voor ons echt uit:

  • Libreria Berisio. Overdag een boekenwinkel, ’s avonds een huiskamer bar waar live concerten worden gegeven. Ga lekker tussen de boeken zitten, geniet van de sfeer en de leuke muziek!
  • Red Wine Enoteca. Leuke wijnbar midden op een levendig pleintje. Bij de wijn worden heerlijke hapjes geserveerd dus na een paar glaasjes zal je niet veel honger meer hebben. Je kan de wijn hier ook kopen.

Napels: Charlotte

To Sleep

Enchanted Penthouse
We hebben tijdens ons verblijf een kamer gehuurd bij Luca (Airbnb). Absoluut een aanrader! Het appartement heeft kamers met een eigen badkamer. Daarnaast kan je gebruik maken van de keuken, waar elke ochtend een Italiaans ontbijtje voor je klaar staat. En waar kan je dat nu betere opeten dan op het prachtige dakterras terwijl je in de zon over het Napoli uitkijkt? Vanaf €50 per nacht.

Palazzo Salgar €€
Mooi net hotel met een prettige ligging. Vanaf €109 per nacht.

Palazzo Alabardieri €€€
Ga je voor luxe, dan slaap je in dit paleisje. Het ligt in de prestigieuze wijk Chiaia, vanuit je bed rol je zo de dure winkelstraten op. Vanaf €166 per nacht.


To Do

  • Ga naar de Vesuvius & Pompeï. Je kan hier makkelijk per trein (Circumvesuvio) of bus komen. Let wel even op de treintijden, de Vesuvius sluit vooral buiten de zomer al heel vroeg, en dan kan je er niet meer zo makkelijk komen.
  • Rondleiding onder de grond. Napels heeft een indrukwekkend ondergronds grottenstelsel. Dit werd onder andere als schuilkelder gebruikt in WW2. Heel leuk ook om te zien is dat je o.a. via een bed toegang hebt tot deze kelders.
  • Ga op bezoek bij de doden. Altijd geïnteresseerd geweest in de dood? Neem eens een kijkje in deze groten die vol met schedels en skeletten ligt.

Napels: Cimitero Fontanella


Like this post? Pin it!


Al mijn artikelen over Italië

 


De credits voor veel tips in deze blog gaan naar Pieter Ruijsch van Dugteren en Margot Dullens van City Apartments.

Blog: Singapore dag 3 & 4
Blog: Singapore Dag 1 & 2
tagged in Italy

Leave a comment

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites
Volg Charlotte via e-mail

Voer je e-mailadres in om Charlotte Plans a Trip te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe artikelen te ontvangen.